A tunuangi kutatóközponttal dolgozik együtt az MTA

2018.11.26. 15:12

A tudományos munka elmélyítéséhez együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ és a kínai tunhuangi kutatóközpont hétfőn Budapesten. A megállapodást Monok István főigazgató és Lo Hua-csing igazgatóhelyettes írták alá az MTA székházában.

Büszkék vagyunk arra, hogy magyar emberek is részt vettek Tunhuang és környékének geológiai, földrajzi, néprajzi, nyelvészeti feltárásában.

– mondta a köszöntőjében Monok István. Az együttműködés jegyében az expedíciók emlékeiből kiállítás nyílik hétfőn, Magyarok a Selyemúton címmel. A Góbi sivatag szélén fekvő Tunhuang a Selyemút karavánjainak fontos megállóhelye és ellenőrző pontja volt.

Beszédében Monok kitért arra, hogy az Akadémiai Könyvtár alapítása óta folyamatosan gazdagodó Keleti Gyűjteménnyel rendelkezik. Ebben több, a világon egyedülálló kézirathagyaték található. Kína az egyik nagyhatalom, amelynek emlékeit megőrizték a gyűjteményben.

Az akadémia alapítójának idősebb fia, gróf Széchenyi Béla által vezetett expedíció (1877-1880) írásos emlékeinek jelentős részét is a könyvtárban őrzik, Stein Aurélnak (1862-1943) a Selyemút mentén folytatott több évtizedet felölelő régészeti és kartográfiai munkásságával egyetemben. A Magyarországon őrzött hagyaték mellett a British Museumban is találhatóak dokumentumok.

A főigazgató szerint ahhoz, hogy megismerjék, mi van ezekben a dokumentumokban, a magyar szakértők mellett szükség van az ott élő kínai szakértők tudására is. Ez alapozta meg az együttműködést a két intézmény között.

Monok az együttműködés további részleteit is ismertette:

  • A megállapodás keretében augusztusban kiállítást rendeztek Tunhuangban Széchenyi Béla expedíciójának hagyatékából, amit a kínai intézmény helyi anyagokkal egészített ki.
  • Jövő májusban nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a tunhuangi emlékekről európai tudományos központok szakértőivel.
  • Digitalizálni fogják Stein Aurél hagyatékát, amihez a világ összes kutatója hozzáférhet majd. 
  • 2020-ban Tunhuangban nemzetközi konferenciát rendeznének, majd 2022-ben a Szépművészeti Múzeum a kínai kutatóközponttal egy nagyszabású kiállítást rendez.

Lo Hua-csing arról beszélt, hogy a Selyemút – a Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai útvonal – a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja volt. Széchenyi 1879-ben vezetett expedíciója eljutott Tunhuang környékére és hozzájárult az emlékek feltáráshoz. Ezután Stein Aurél folytatta elődeinek munkáját, így az azóta a világörökség részeként számon tartott barlangszentélyeket a nagyközönség is megismerhette. A felfedezések során keletkezett dokumentumok megismerésére, a tudás elmélyítésére hozták létre a megállapodást.

(MTI)  • Bérelnék
  • Bankszámla