Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Egymillió méh pusztult el mérgezésben Dél-Afrikában

GettyImages-144860505
2018.11.26. 19:24

Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén. A BBC News értesülése szerint a méhek pusztulását a Fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon, írja az MTI.

A mérgezés a Fokváros-környéki méhészeteket érintette, az még nem derült ki, mekkora a teljes kár. Az elhullott méhekben laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki a rovarölőt. A Fipronil rovarirtó szertől Európában is sok millió méh pusztult el. Főleg az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Tavaly e miatt tört ki a tojásbotrány, mivel számos európai országban találták meg a rovarölő nyomait a kereskedelmi forgalomba került tojásokban.

A szert 2013-ban betiltották Európában.

Egy helyi méhészszövetség alelnöke elmondta, hogy a térségben mintegy száz kaptárt sújtott a mérgezés, ez az érintett területen álló kaptárak 35-40 százalékát jelenti. Becslése szerint 1-1,5 millió méh pusztult el. A szakember ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a dél-afrikai teljes méhpopuláció szempontjából ez nem túl nagy veszteség, és a méztermelésre is csak kis hatással lesz.

Fokvárosban a bortermelők régóta használják a Fipronilt hangyairtásra, de most először okozhatott a rovarölő ekkora méhpusztulást. Ennek igazolására további vizsgálatok folynak.
A mérgezés nemcsak a Fokváros déli részén kaptárakban élő méheket, hanem a vadon élőket is érintette.

A hazai méhpusztulás jelenségével, okaival és megoldási lehetőségeivel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

(Borítókép: Méh egy virágon Dél-Afrikában - fotó:  Hoberman Collection / Getty Images Hungary)