Közelebb csúszott egymáshoz Új-Zéland két szigete

2018.11.26. 11:46

Egy két évvel ezelőtti földrengés hatására fél méterrel közelebb csúsztak egymáshoz Új-Zéland északi és déli szigetei. A 2016. november 14-i, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű rengés megrázta a vetődési vonalakat, vagyis a Föld felszínének tektonikus törésvonalait is. Emiatt a Déli-sziget 35 centiméterrel eltolódott az Északi-sziget irányába.

A rengés mérhető geológiai változásokat okozott Nelson városában is. A Déli-sziget északi peremén lévő település 10-20 milliméterrel megsüllyedt. A Cape Campbell – ahol a déli sziget legnagyobb törésvonala véget ér – és az Északi-sziget alsó csücskében lévő főváros, Wellington közötti távolság még így is több mint 50 kilométer.

Sigrun Hreinsdottir, a GNS tudósa kollégáival készített tanulmányában kiemelte, hogy a két évvel ezelőtti földrengéskor legalább 25 vetődési vonalat ért törés. A szokatlanul nagy szám tette a 2016-ost az egyik legösszetettebb földrengéssé, amit valaha regisztráltak a Földön. A földrengésnek több halálos áldozata volt és hatalmas károkat okozott.

Új-Zélandon nem ritka a földrengés. A szigetállam az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol több kontinenslemez találkozik. Ezen a területen évente akár 15 ezer lökés is történhet; ezekből 100-150-et az emberek is megéreznek.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport