Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A biodiverzitás csökkenése komoly veszélyt jelent ránk nézve

2018.11.27. 13:13 Módosítva: 2018.11.27. 13:17

A biológiai sokféleség drasztikus csökkenésének pusztító következményei lehetnek az emberiségre nézve – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfői jelentésében.

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben zajló ENSZ Biodiverzitási Konferencián kiadott dokumentum szerint az éghajlati változások talán később is visszafordíthatók, de ha a fajok kipusztulnak, onnan már nincs visszaút.

A jelentés szerint a fenntarthatatlan mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti, halászati és vízi tenyésztési (akvakulturális) tevékenység, valamint az ipari, bányászati és urbanizációs folyamatok felmérhetetlen terhet rónak a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma egészségére.

Vera Agostini, a FAO halászati és akvakulturális részlegének igazgatóhelyettese elmondta, hogy az ENSZ-szervezet meg akarja óvni a kihalástól a fenyegetett fajokat. A következő években a FAO párbeszédet kezdeményez a helyi közösségekkel és szakemberekkel az óceánokban, tavakban és tengerekben folytatott tevékenységek csökkentéséről. Emellett különböző eszközökkel mérni fogják, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van a biológiai sokféleségre és milyen mértékben függ attól.

A november 13-án kezdődött és csütörtökön záródó Sarm es-Sejk-i konferenciára a világ 196 országából érkeztek résztvevők.

(MTI)