Jenő
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Saját dolgozói követelik a Google-től, hogy állítsák le a Dragonfly-projektet

2018.11.28. 13:22

A Google alkalmazottai felszólították a céget, hogy azonnal hagyjanak föl az ellentmondásos keresőalkalmazás, a Dragonfly fejlesztésével, amit kifejezetten a kínai piacra szánnak. A kereső a kínai kormány közreműködésével és megbízásából készült.

A Google 60 alkalmazottja aláírta azt a nyílt levelet, amiben az áll, hogy a Dragonfly megfigyelési célokat szolgálna. A projekt leállítását célzó kezdeményezés mögé az Amnesty International is beállt, akik szerint a Dragonfly-projekt összeegyeztethetetlen a cég által képviselt értékekkel.

Ha elkészülne, a Dragonfly lehetőséget nyújtana a cenzúrára, és segítené a kínai kormány dezinformációs kampányait. [...] A Dragonfly Kínában veszélyes precedenst teremtene egy instabil politikai helyzetben, és ez megnehezítené a Google-nek, hogy visszautasítsa más országok hasonló felkéréseit. [...] Ellene vagyunk azoknak a technológiáknak, amik segítik az elnyomókat az elnyomottakkal szemben, bárhol is legyen az.

– olvasható a levélben.

Az aláírók szerint a Google eddig nem adott kielégítő válaszokat a több ezer alkalmazottjától, illetve több tüntető csoporttól érkező panaszokra. Augusztusban a Google több mint 1400 alkalmazottja sürgette, hogy dolgozzanak ki megfelelő szabályozást az etikailag megkérdőjelezhető projektekre.

A Google nem reagált a levél tartalmára, de azt nyilatkozták, hogy a Kínának fejlesztett keresőmotor kizárólag kísérleti célokat szolgált.

( BBC News )