Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Árverésen lehetett megszerezni a Hold három darabját

2018.11.29. 20:12

Az új tulajdonos 855 ezer dollárt (241 millió forintot) fizetett három holdkőzetdarabért egy New York-i árverésen, jelentette be a Sotheby's aukciósház. A három darab az egyedüli olyan dokumentált kollekció, amely legálisan kerülhetett magántulajdonba. A Sotheby's nem közölte, hogy ki szerezte meg a különleges leleteket. Korábban úgy becsülték, hogy akár egymillió dollárt (kb. 285 millió forintot) is érhetnek.

A három kőzetdarabot egy legénység nélküli szovjet misszió, a Luna-16 hozta le a Földre 1970-ben, a minták a Hold felszínén fúrt 35 centiméter mély lyukból származnak. A köveket eredetileg Szergej Pavlovics Koroljov (1906-1966) híres rakétatervező mérnök özvegye kapta ajándékba. Koroljov nevéhez fűződik számos kiváló szovjet eredmény az Egyesült Államokkal vívott űrversenyben, írja az MTI.

Egy 1993-as árverésen az értékes holdkőzeteket a Koroljov család 442 500 dollárért (136 millió forintért) adta el egy magángyűjtőnek, ő bocsátotta most árverésre az anyagot. Ez volt „az első alkalom, hogy egy másik világ darabját nyilvánosan eladásra kínálták", írta korábban a Sotheby's.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!