Árpád
-2 °C
3 °C

Több világrekordot is megdöntött egy fúziós reaktor

2018.11.29. 10:29

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a földre. A júliustól novemberig tartó tesztidőszakban indították el a második kísérletsorozatot a Wendelstein 7–X nevű eszközzel, a céljuk egy fúziós erőmű üzembe állítása.

Az IPP hétfőn bejelentette, hogy a tesztelés során a kísérleti fázisban lévő fúziós reaktoruk több világrekordot megdöntött. 

A nukleáris fúzió lényege két atommag egyesítése. A folyamat során hatalmas mennyiségű energia szabadul föl. Ugyanez a folyamat állítja elő a Nap energiáját is. Az IPP kutatói arra keresték a választ, hogy ez a folyamat hogyan reprodukálható a Földön, ugyanis ez korlátlan mennyiségű tiszta energiával látna el minket.

A folyamat kulcsfontosságú része, hogy kitalálják, hogyan lehetne extrém magas hőmérsékleten manipulálni a plazmát. Ehhez többnyire egy fánk formájú berendezést, az úgynevezett tokamakot használják, de a Wendelstein 7-X egy másik típusú eszköz: egy sztellarátor. A magfúziós reakciók fenntartására használt eszközt már az ötvenes-hatvanas években is ismerték, de épp a tokamak térnyerése miatt szorult vissza. A kutatók mégis úgy vélik, hogy a sztellarátor alkalmasabb lehet a plazma stabilitásának megőrzésére.

Az IPP bejelentése szerint a Wendelstein 7-X több rekordot is megdöntött:

  • Legmagasabb plazmasűrűség: 2*1020 részecske köbméterenként.
  • Legmagasabb energiatartalom: több mint 1 megajoule.
  • Leghosszabb plazmakisülési idő egy sztellarátorban: 100 másodperc.
  • Legmagasabb plazmahőmérséklet: 20 millió Celsius-fok / 36 millió Fahrenheit-fok.

Úgy tűnik, az IPP jó úton halad afelé, hogy lehozza a csillagokat az égről – vagyis a Naphoz hasonló módon állítson elő energiát földi körülmények között, kontrollált formában.

A fúziós reaktorok fejlesztéséről és a magyar kutatók ebben játszott szerepéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Futurism)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?