Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A NASA ezekkel a cégekkel szállna Holdra

2018.11.30. 14:07

Kilenc amerikai vállalatot választott ki a NASA arra a feladatra, hogy Holdra leszálló robotűrhajókat fejlesszenek a következő években. A kereskedelmi célú robot leszállóegységével a NASA teherrakományokat juttatna a Hold felszínére. A küldetés legkorábban jövőre kezdődhet.

A kilenc cég között van az Astrobotic, a Deep Space Systems, a Firefly Aerospace, az Intuitive Machines, a Lockheed Martin, a Mastern Space Systems, a Moon Express, a Draper és az Orbit Beyond. A vállalatok egymással versenyezve pályázhatnak a 2,6 milliárd dollár értékű NASA-szerződésekre.

„A viszonylag kicsi és nem drága teherrakományokat a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében jutnak el a Holdra, ezeket fogják követni a hagyományos közepes és nagyszabású missziók”  – mondta Jim Bridenstine, a NASA illetékese.

A CLPS (kereskedelmi holdi teherszállítási szolgálat) az űrkutatási hivatal azon tervének kísérleti része, amely 2023-ban megkezdi az amerikai űreszközök Hold körüli pályára állítását, illetve később az űrhajósok Holdra szállítását.

A kiválasztott cégek közül az Orbit Beyond űrhajója már 2020-ra készen állhat arra, hogy a Holdra repüljön. A Mastern Sytems holdleszállóinak flottáját 2020-ben küldhetik a Holdra és a Monn Expressnek is vannak különböző méretű és képességű leszálló egységei. A Lockheed Martin a közelmúltban mutatta be a Holdon leszállni képes nagyobb űrhajójának modelljét.

A NASA azt tervezi, hogy az 1972-es Holdra szállás óta először űrhajósokat küld az égitestre egy jövőbeni Mars-expedíció előkészítésének részeként. Az űrállomást a tervek szerint más országok segítségével készítik el a 2020-as években, és 2026-ra négy ember fogadására lesz képes - közölte a hivatal augusztusban.

(MTI)