Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elindult a világ első 8K tévéadása

2018.12.03. 08:44

December 1-én reggel 10-kor műholdas 8K és 4K műsorsugárzást indított a japán NHK tévétársaság, a világon elsőként, és feltehetően még jó ideig egyedüliként. Egyelőre tudnak otthon 8K felbontású videókat lejátszani, amihez még 22.2 csatornás hang is társul.

A tartalom beszerzése terén is akadnak még kihívások. A tévétársaság első 8K felbontású mozifilmje egy klasszikus, a 2001: Űrodüsszeia, amit a forgalmazó Warner Bros filmstúdiónak az eredeti 70 milliméteres negatívokról kellett újra beszkennelni.  

A Sharp és a Samsung is piacra dobott 8K tévéket, ezekért milliókat kell kifizetni, és még nem támogatják a friss HDMI 2.1 szabványt, amely már képes lesz 8K jelet vinni a kijelzőkre, és jövőre lesz elérhető. Amíg ez nincs meg, négy HDMI 2.0 kábelen kell négy darab 4K jelet továbbítani, és abból fűzi össze a tévé a 8K képet.

Japán azért igyekszik a 8K bevezetésével, mert ezzel szeretne felkészülni a 2020-as olimpiára. Addigra talán ezeknek az őrülten nagy felbontású tévéknek az ára is csökken, és lesznek a műholdas adásnak nézői is.