Rafael
19 °C
33 °C

Pár óra alatt több milliárd nanorészecskét felszippantanak a kagylók

2018.12.03. 14:42

Megdöbbentő eredménye lett a Plymouth Egyetem kutatásának, melyben a tengerbe kerülő nanoméretű szennyeződések káros hatásait vizsgálták. A tudósok megállapították, hogy a rendkívül apró műanyag részecskékből alig pár óra leforgása alatt több milliárdot tudnak magukba szippantani a tengeri élőlények, és a szennyeződés minden fontosabb belső szervükbe eljut.

A kutatók a kereskedelmi - és leginkább gasztronómiai - szempontból fontos közönséges fésűkagylón (Pecten maximus) figyelték meg a jelenséget. Hat óra alatt milliárdnyi 250 nanométeres szennyeződés került a kagyló bélrendszerébe, miközben a kisebb, csupán 20 nanométeres részecskék az állat veséjébe, izmaiba és más szerveibe is eljutottak. 

Ezeknek a felfedezéseknek a jelentőségét az adja, hogy a kutatást vezető Dr. Maya Al Sid Cheikh és munkatársai igyekeztek megteremteni a természetes körülményeket, szemben mások korábbi tanulmányaival, amelyben az óceánban megtapasztalhatónál jóval nagyobb koncentrációjú szennyeződéssel dolgoztak.

Csak pár órán át tették ki a kagylókat a szennyező anyagnak, ám az hetekkel később is megtalálható volt a szervezetükben. 

A legkisebb, 20 nanométeres részecskék két hét alatt kiürültek a tengeri állat szervezetéből, míg a 250 nanométeresek csak 48 nappal a kísérlet kezdete után tűntek el.

(Phys.org)