Árpád
-2 °C
4 °C

Megérkezett a NASA a Bennu aszteroidához

2018.12.04. 13:22

Két év és pár pár milliárd kilométer leküzdése után a NASA Osiris-Rex űrhajója 19 kilométerre megközelítette az ősi Bennu nevű sziklagolyót, ahol évmilliárdokon át nem járt senki, hogy kőzetmintát hozzon vissza onnan. Mostanáig csak Japánnak sikerült hasonló sikert elérnie a Hajabusza űrszondával, és most is folyamatban van egy ilyen küldetésük a Ryugu aszteroidánál.

A következő hetekben még közelebb merészkedik az Osiris az ötszáz méter átmérőjű sziklához, és ha minden a tervek szerint halad, az év utolsó napján már aszteroida körüli pályára áll az amerikai űrhajó.

metor.gif
Fotó: NASA's Goddard Space Flight Center/University of Arizona

Mivel az Osiris több mint 122 millió kilométerre van tőlünk, a kommunikáció igen sok időt vesz igénybe. Az űrhajó üzenetei hét percen át száguldoznak a világűrben, mire eljutnak a Lockheed Martin Colorado állambeli irányítóközpontjába.

Egy évig kering majd az Osiris a Bennu körül, aztán begyűjtenek vele egy kis kőzetmintát, körülbelül 60 grammot, hogy 2023-ra visszahozzák azt a Földre. Az Osiris-Rex nem fog leszállni az aszteroidára, hanem csak megközelíti, és a három méter hosszú mechanikus karjával odanyúl, és felporszívózza a kívánt mennyiséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?