Árpád
-2 °C
4 °C

Rágcsálók miatt fújtak le egy rakétaindítást

2018.12.05. 12:03

Elon Musk azzal szerette volna lenyűgözni a világot, hogy 24 órán belül két rakétát is elindít a SpaceX nevű űripari vállalata, ám a rágcsálók közbeszóltak. Szerencsére nem kártevőket kellett irtani, hanem éppen ellenkezőleg, a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő kísérleti egerek táplálékát kellett lecserélni, mert ami a Falcon 9 rakéta rakományában volt, az megpenészedett.

Az első rakétaindítás a kaliforniai Vandenberg Légibázisról sikeres volt, és 64 kicsiny műholdat juttattak el az űrbe, köztük egy paradicsomtermesztő üvegházat. Az Egyesült Államok nyugati partján azonban adni kellett egy napot a tudósoknak, hogy lecseréljék a penészes egéreleséget valami frissebbre.

Ezekkel az egerekkel egyébként a világűr öregedésre gyakorolt hatását vizsgálják, mert e tekintetben sok a hasonlóság az egerek és az emberek között. A tudósok megfigyelik a rágcsálók immunrendszerének, csontjainak, izmainak változását, hátha jobb terápiás programokat tudnak ez alapján kitalálni az asztronautáknak.

Azért a SpaceX így is le tudta nyűgözni a világot azzal, hogy a keleti partról felbocsátott rakéta egyik újrahasznosítható fokozatát a világon elsőként tudták harmadszor útnak indítani.

(NASA)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?