Judit
3 °C
7 °C

Elkészült az Intel-gyilkos Snapdragon 8cx

2018.12.07. 16:02

Egy éve működik a Windows 10 operációs rendszer Snapdragon processzorokon, és a Qualcomm most egy még erősebb lapkát készített a pc-gyártóknak, a korábbinál is hosszabb élettartamot ígérve. A mobilok piacán erős Qualcomm ezzel a húzással egyszerre több fronton támadja a számítógépekben több évtizede domináns Intelt, amelynek mostanában nehézségei vannak a gyártás és a fejlesztések terén.

A Snapdragon 8cx nevű processzor 7 nanométeres gyártástechnológiával készült a TSMC gyárában, ami azért pofon az Intelnek, mert ők egy ideje leragadtak a 14 nanométeres gyártásnál. A 8cx aktív hűtés nélkül beépíthető a laptopokba, így azok vékonyak és egyszerű felépítésűek maradnak.

A 8cx grafikus magja az Adreno 680 Extreme nevet viseli, és az előző Adreno változatnál állítólag kétszer gyorsabb. A memória interfészét 128 bitesre növelték a korábbi 64 bitesről, amivel jelentős energiamegtakarítás érhető el. 

Most már 16 GB RAM is kerülhet a Qualcommal felszerelt laptopokba

Még egy komoly előnye van a Qualcomm rendszerlapkájának, mégpedig az integrált X24 típusú 4G LTE csip, ezzel ugyanis elméletileg 2 gigabit per másodperces mobilnetes adatkapcsolat is fenntartható. Ez még nem 5G, de kit érdekel, ha olyan nagy a letöltési sebesség elméleti maximuma, amit a mobilszolgáltatók sem fognak egyhamar utolérni?

A lapka támogatja az usb 3.1 második generációját és a PCI-E harmadik generációját, amit élő emberek nyelvére úgy lehet lefordítani, hogy bődületesen gyorsan kommunikál a perifériákkal.

Egy Snapdragon 8cx-es laptopra két 4K kijelzőt lehet rákötni

Mindehhez a Qualcomm több napra elegendő akkuidőt ígér, ami persze attól függ, hogy a gyártók mekkora aksit szerelnek a gépeikbe.

(Engadget, AnandTech, Qualcomm)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?