Judit
3 °C
7 °C

Kihaláshoz vezető 250 millió éves úton az emberiség

2018.12.07. 16:31

A permi földtörténeti időszak végén a Föld változatos világa hatalmas katasztrófát élt át, melyben a tengeri élőlények 96 százaléka, és a szárazföldi lények több mint kétharmada kipusztult. Egy tanulmány szerzői szerint 250 millió éve a  tengerek felmelegedése okozta a tömeges kihalást, és most az ember által  okozott klímaváltozás miatt hasonló úton járunk.

A nagy kihalás okainak számos elmélete van: egyesek szerint közvetlenül a rengeteg vulkánkitörés okozta a pusztulást, vagy ugyanezek a vulkánok higannyal mérgezték meg a világot, esetleg megfojtották szén-dioxidban, vagy elsavasították a bolygót. 

A Science tudományos folyóiratban publikált kutatásban összetett számítógépes szimulációkkal azt vizsgálták, mi történt a vulkánkitörések után. Az eredmények szerint az óceánok hőmérséklete 11 Celsius-fokkal nőtt, ennek következtében csökkent a víz oxigénszintje és a meleg, oxigénben szegény víz vezetett a tengeri élővilág tömeges kihalásához, különösen az Egyenlítőtől távolabb eső térségben.

A vulkánkitörések után a szén-dioxid-szint a mai érték 12-szeresére ugrott

- mondta el Justin Penn, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás alatt több tucatnyi ma élő vízi faj viselkedését vizsgálták meg melegebb, oxigénszegény környezetben, és ez segített megérteni, mi is történhetett a nagy kihalás korában.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy az egyenlítőtől távol több faj pusztult el. Ennek az a magyarázata, hogy az egyenlítői trópusi vizekben a fajok jobban hozzá voltak szokva az alacsonyabb oxigénszinthez.

Melegszik a helyzet

Az emberiség - most még? - nem melegíti fel annyira a Földet, mint ahogy az 250 millió évvel ezelőtt történt, a század vége felé nagyjából 3-4 plusz fokra számíthatunk, de a klímaváltozás így is kockázatos.

Az egykori kihalás előre vetíti, hogy mi várhat ránk annak az útnak a végén, amelyen elindultunk - fogalmazott Curtis Deutsch, a tanulmány társszerzője.

A kutatás szerint, amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás a jelenleginek megfelelő szinten folytatódik, 2300-ra a nagy kihaláshoz képest a Föld élővilágára 35-40 százalékos pusztulás vár.

Paul Wignall, a Leedsi Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban, kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan globális felmelegedés elmélet, amely szerint a következő évszázadokban 11 Celsius-fokos felmelegedés következne be, ez akár évezredekre lehet tőlünk, de ha csak a nagy kihalás tíz százaléka bekövetkezne, az is félelmetes lenne.

(MTI, The Atlantic)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?