Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Kihaláshoz vezető 250 millió éves úton az emberiség

2018.12.07. 16:31

A permi földtörténeti időszak végén a Föld változatos világa hatalmas katasztrófát élt át, melyben a tengeri élőlények 96 százaléka, és a szárazföldi lények több mint kétharmada kipusztult. Egy tanulmány szerzői szerint 250 millió éve a  tengerek felmelegedése okozta a tömeges kihalást, és most az ember által  okozott klímaváltozás miatt hasonló úton járunk.

A nagy kihalás okainak számos elmélete van: egyesek szerint közvetlenül a rengeteg vulkánkitörés okozta a pusztulást, vagy ugyanezek a vulkánok higannyal mérgezték meg a világot, esetleg megfojtották szén-dioxidban, vagy elsavasították a bolygót. 

A Science tudományos folyóiratban publikált kutatásban összetett számítógépes szimulációkkal azt vizsgálták, mi történt a vulkánkitörések után. Az eredmények szerint az óceánok hőmérséklete 11 Celsius-fokkal nőtt, ennek következtében csökkent a víz oxigénszintje és a meleg, oxigénben szegény víz vezetett a tengeri élővilág tömeges kihalásához, különösen az Egyenlítőtől távolabb eső térségben.

A vulkánkitörések után a szén-dioxid-szint a mai érték 12-szeresére ugrott

- mondta el Justin Penn, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás alatt több tucatnyi ma élő vízi faj viselkedését vizsgálták meg melegebb, oxigénszegény környezetben, és ez segített megérteni, mi is történhetett a nagy kihalás korában.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy az egyenlítőtől távol több faj pusztult el. Ennek az a magyarázata, hogy az egyenlítői trópusi vizekben a fajok jobban hozzá voltak szokva az alacsonyabb oxigénszinthez.

Melegszik a helyzet

Az emberiség - most még? - nem melegíti fel annyira a Földet, mint ahogy az 250 millió évvel ezelőtt történt, a század vége felé nagyjából 3-4 plusz fokra számíthatunk, de a klímaváltozás így is kockázatos.

Az egykori kihalás előre vetíti, hogy mi várhat ránk annak az útnak a végén, amelyen elindultunk - fogalmazott Curtis Deutsch, a tanulmány társszerzője.

A kutatás szerint, amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás a jelenleginek megfelelő szinten folytatódik, 2300-ra a nagy kihaláshoz képest a Föld élővilágára 35-40 százalékos pusztulás vár.

Paul Wignall, a Leedsi Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban, kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan globális felmelegedés elmélet, amely szerint a következő évszázadokban 11 Celsius-fokos felmelegedés következne be, ez akár évezredekre lehet tőlünk, de ha csak a nagy kihalás tíz százaléka bekövetkezne, az is félelmetes lenne.

(MTI, The Atlantic)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!