Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

A tüdő belső hálózatát formáló vérrögöt köhögött fel egy beteg

2018.12.07. 14:30

Gyökérrendszerre vagy valamilyen egzotikus növényre hasonlít, pedig valójában egy jókora vérrög látható az alábbi képen, amely nagyjából pontos lenyomata az emberi jobb oldali tüdő csőrendszerének (vagy legalábbis egy részének). Mindezt egy súlyos beteg 36 éves férfi köhögte fel magából. 

A New England Journal of Medicine tudományos lap tette közzé a fotót, amit a Kaliforniai Egyetem két orvosa, Gavitt A. Woodard és Georg M. Wieselthaler készített a krónikus szívbetegségben elhunyt férfi kezelése során, akin nagyjából minden létező beavatkozást elvégeztek, amit csak a szíven el lehet:

  • beültettek aortabillenytű bioprotézist,
  • endovaszkuláris sztentet az aorta aneurizmája miatt,
  • állandó szívritmus-szabályzót. 

Az akut szívelégtelenség kezelésére behelyeztek egy kamrai segédeszközt, és folyamatosan heparin véralvadásgátlót adtak neki infúzióban. Az ezt követő héten a páciens időnként vért köpött, fokozódtak a légzési nehézségei, és egyre több kiegészítő oxigént igényelt orrkanülön keresztül. Egy szélsőséges köhögőroham közben köpte ki magából a páciens a hörgőfa-lenyomatot.

verecske
Fotó: Gavitt A. Woodard, M.D., and Georg M. Wieselthaler, M.D

A beteg ezután nem köpött több vért, ám egy héten belül elhunyt a szívbetegség komplikációi miatt.

A beültetett vérpumpa miatt volt szükséges véralvadásgátlót adni a páciensnek, ami megnövelte a kockázatát a belső vérzésnek. Ebben az esetben a friss oxigénért induló vér felgyülemlett a páciens jobb tüdőágában, ott megalvadt, és köpetként távozott. Valószínűleg azért maradt egyben ez az orvosok által is borzasztóan ritkán látott lenyomat, mert egy fertőzés miatt véralvadást segítő fehérjét termelt a beteg szervezete.

(Gizmodo)