A képernyő szó szerint átalakítja a kisgyerekek agyát

2018.12.10. 14:20
Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyfejlődésére. Az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videojátékokat sokat használó gyerekek agyában.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros költségvetésű kutatása kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jelei láthatók.

Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt

– mondja Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.

Az NIH adatai szerint a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké. Hogy ez közvetlen ok-okozati kapcsolatot jelent-e, vagy tágabb társadalmi háttérváltozók vannak a háttérben, ennyiből nem derül ki.

A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket.

Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk, melynek alanyai a következő generáció gyermekei

– idézi az MTI Dimitri Christakist az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlása kapcsán. Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek (tehát egy másik, jóval fiatalabb korosztály) szüleinek, hogy a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni.

A tanulmány első részletes adatait 2019-ben tárják majd a nyilvánosság elé.  • Hírek
  • Személyi kölcsön