A Voyager 2 is elhagyta a Naprendszert

2018.12.10. 20:09

Átlépett a csillagközi térbe az 1977-ben útnak indított Voyager 2 űrszonda, amely ikertestvére, a Voyager 1 után a második olyan, ember alkotta űreszköz, amely elhagyta Naprendszerünket – jelentette be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) alapján az MTI.

A misszió vezető kutatója, Edward Stone szerint a Voyager 2 űrszonda november 5-én lépett át a csillagközi térbe, túljutva a helioszféra határán, vagyis elhagyva azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban.

A kutatók abból észlelték a kilépést, hogy a szonda által érzékelt részecskék egyszer csak eltűntek.

A Voyager 1 ugyan hat éve átlépett  ezen a határon, a Voyager 2 útja viszont fontosabb abból a szempontból, hogy még van olyan működő műszer az űreszköz fedélzetén, amely példátlan információkkal szolgál a csillagközi térbe való átlépés milyenségéről.

A Voyager 1-et 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból, tizenhat nappal testvérszondája, a Voyager 2 fellövése után. Bár később indult, a Voyager 1 gyorsabban halad – ez a szonda 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe, jelenleg 61 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguld, és már 22 milliárd kilométerre jár kiindulópontjától.

A Voyager 2 nagyjából 4 milliárd kilométerrel van lemaradva, 18 milliárd kilométerre van a Földtől és nagyjából 54 ezer kilométer per órás sebességgel halad.

A NASA szakemberei szerint ugyanakkor az ikerszondák technikailag még mindig a Naprendszeren belül vannak. A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a Naprendszer az úgynevezett Oort-felhő külső pereméig nyúlik. A két űreszköznek még évezredekbe fog telni, mire áthalad ezen az üstököszónán.

A hatalmas távolság ellenére a repülésirányítók még mindig kapcsolatban vannak a Voyager 2-vel.

A két űrszonda eredeti küldetése a Naprendszer külső bolygóinak – a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak – a megfigyelése volt. Eredeti missziójukat már 1989-ben befejezték.  • Hírek
  • Hírek