Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Emberi jogi csoportok tiltakoznak, mert a Google éppen behódol a kínai cenzúrának

2018.12.11. 15:31

Több tucat emberi jogi csoport tiltakozik amiatt, hogy a Google behódol a kínai államnak, és egy külön cenzúrázott keresőt csinál a kínai piacra, a politikai igényeknek megfelelően. A nyílt levélben azt kérik, hogy a Google ejtse a Dragonfly projektet, és térjen vissza ahhoz a 2010-es vállaláshoz, amikor megígérte, hogy nem fog cenzúrázott kereső szolgáltatást nyújtani Kínának.

A sokáig tagadott Dragonfly léte októberben szivárgott ki egy hangfelvételen, eszerint nagyjából fél év múlva el is készül a kínai államkapitalista rendszer igényeinek megfelelő kereső. Mint írtuk: a kereső szűri az olyan érzékeny témákat, mint Tibet, a Tienanmen téri mészárlás, vagy akár a demokrácia általában. Emellett az egyes keresésekhez az adott felhasználó ip-címét, illetve mobilplatform esetén a konkrét földrajzi helyét és a telefonszámát is elmenti, hogy egyértelműen azonosítható legyen, ki miket nézeget az interneten.

A Google azt állítja, hogy csak egy kísérleti projektről van szó, de az elmúlt hetekben éles kritikákat kaptak, amiért kiszolgálják a kínai megfigyelési- és cenzúraigényeket. A mostani tiltakozás mögött több mint 60 civil szervezet sorakozott fel, többek között Edward Snowden is aláírta. Tibetet támogató csoportok szintén több mint 50 ezer aláírást csatoltak.

A kínai cenzúrának és megfigyelő rezsimnek nyújtott segítség valószínűleg világszerte veszélyes precedenst teremt az emberi jogokkal és a sajtószabadsággal kapcsolatban

– írják a tiltakozók. Közben a Google-nél házon belül is nagy a munkavállalói lobbi, hogy a cég ne hódoljon be a cenzúrának. Kedden tartják Sundar Pichai Google-vezér kongresszusi meghallgatását Washingtonban, ott bizonyára szintén fókuszban lesz a kínai kérdés.