László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kínai állambiztonság hekkelhette meg a Marriottot, amerikai vezetőkre dolgoztak

2018.12.12. 15:23

Az amerikai nyomozásra rálátó források szerint a kínai állambiztonság állt az utóbbi évek egyik legnagyobb hekkertámadása mögött, melyben a Marriott szállodalánc vendégeiről gyűjtöttek adatokat négy éven keresztül.

A kiszivárogtatás megerősíti a korábbi gyanút, hogy nem egyszerű kereskedelmi kémkedésről volt szó, hanem egy nagyszabású nemzetbiztonsági akció történt. A támadók  a Marriott által még 2016-ban felvásárolt Starwood szállodalánc adatbázisához fértek hozzá 2014 óta, neveket, emailcímeket, útlevélszámokat és fizetéssel kapcsolatos információkat szereztek meg – írja a New York Times.

A Marriott többek között az amerikai kormányzat és a hadsereg hivatalos szállodapartnere, vagyis, ha valóban a kínaiak voltak, a döntéshozókra és az amerikai elitre mentek rá. A gyanú szerint a hekkerek a kínai nemzetbiztonsági minisztérium megbízásából dolgoztak. Kína tagadja az érintettségét.

A szivárogtatás és annak időzítése összefüggésben állhat a tágabb amerikai-kínai kapcsolatok fejleményeivel. Két héttel ezelőtt Trump kereskedelmi  megállapodást kötött  Hszi Csin-Pinggel Buenos Airesben. Az amerikai elnök most azt is bejelentette, hogy ha szükséges, a nemzetbiztonsági érdek védelmében akár a Kanadában  letartóztatott Huawei-vezér  ügyében is beavatkozik – Kína nagyon berágott Meng Vanzu elfogása miatt, Trump pedig akár saját igazságügy-minisztériumával szemben is védelmébe veheti ezúttal a kínai szempontokat, ha  a megállapodást veszélyben érezné. Közben ugyanakkor napokon belül várható egy washingtoni döntés, mely éppen a kínai hekkertámadások ellen hozna újabb amerikai intézkedéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!