Ferenc
11 °C
30 °C

Mikroalgákkal oldhatják meg a levegőellátást az űrhajókon

2018.12.12. 00:29

Mikroalgák cirkulálhatják a levegőt az űrhajók fedélzetén: az Európai Űrügynökség (ESA) megbízásából a Ruag Space svájci vállalkozás készíti el a mikroalgákkal működő levegőcirkuláló rendszer prototípusát.

Mars bázis koncepció, amelynek újszerű élet támogató rendszert kell fejleszteni
Mars bázis koncepció, amelynek újszerű élet támogató rendszert kell fejleszteni
Fotó: esa

A hosszú űrutazások alkalmával, mint amilyen a Marsra induló, legénységgel rendelkező misszió is lesz, zárt körforgásban kell működnie a levegő-, a víz-, sőt a táplálékellátásnak is. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén az elhasznált levegőt kémiai úton újra feldolgozzák. Ehhez kínálnak alternatívát az algák, amelyek a fotoszintézissel elhasználják a kilélegzett szén-dioxidot, és oxigént termelnek.

Az ESA Biorat nevű projektje keretében a Ruag Space egy bioreaktort fejleszt, amelyben mikroalgákat tenyésztenek nagyon kis mértékű gravitáció mellett, és amelyek funkciói alkalmazkodnak az űrhajó fedélzetének levegőfogyasztásához.

Ha növekszik a levegőfogyasztás, a bioreaktornak megfelelően kell növelnie az algák megvilágítását, és gondoskodni arról, hogy megfelelő mennyiségű oxigént termeljenek.

Spirulina mikroalgák, amelyeket a RUAG levegő generáló rendszerében tenyésztenek
Spirulina mikroalgák, amelyeket a RUAG levegő generáló rendszerében tenyésztenek
Fotó: esa

Azt, hogy ez megvalósítható, korábbi kísérletek tanúsították. A Biorat projekt keretében az ötletet továbbfejlesztik, hatékonyabbá teszik, végül egy űrhajó valódi kabinlevegőjén tesztelik.

A bioreaktor prototípusát a tervek szerint 2024-ben mutatják be az ISS fedélzetén, írja az MTI.

Az algatenyészet melléktermékeként táplálék is képződik az űrutazóknak: a spirulina nevű alga, amely jelenleg táplálékkiegészítőként is kapható kereskedelmi forgalomban.