16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

3 millió újszülöttet és anyát lehetne megmenteni

2018.12.14. 13:25
A világon évente 30 millió gyermek születik túl korán, túl kicsi testsúllyal vagy betegszik meg újszülöttként, és szorul emiatt különleges ellátásra az életben maradáshoz - állapítja meg egy friss nemzetközi jelentés.

Tavaly összesen 2,5 millió újszülött halt meg a világon, túlnyomórészt megelőzhető okokból - derül ki az anyagból, melyet az ENSZ Minden nő, minden gyermek mozgalom akciótervét támogató szervezetek állítottak össze. Többek között az UNICEF és a WHO is benne volt az együttműködésben.

A jelentés szerint 2030-ig 81 országban 2,9 millió nő és újszülött életét lehetne megmenteni átgondolt stratégiával. Akkorra a csecsemőhalálozások 68 százalékát is meg lehetne előzni olyan egyszerű feltételekkel, mint a táplálásnál a kizárólagos szoptatás, a szülő és a csecsemő közötti közvetlen testkontaktus, a gyógyszerek és alapvető felszerelések, valamint a tiszta és jól felszerelt egészségügyi intézmények.

Ehhez képest ma speciális kezelés nélkül nagyon sok veszélyben lévő újszülött nem marad életben egy hónapnál tovább. Az újszülöttek halálozásának legnagyobb kockázatai közé tartoznak a koraszülöttséggel összefüggő komplikációk, a szülés közben történt agysérülés, a súlyos bakteriális fertőzés vagy sárgaság, illetve a születési rendellenességek. Az elhunyt csecsemők majdnem kétharmada koraszülött.

Még mindig milliószámra halnak meg a kis és beteg gyermekek és nők, mert egyszerűen nem kapják meg azt a minőségi gondozást, amihez joguk van, és ami a kollektív felelősségünk

– mondta Omar Abdi, a UNICEF főigazgató-helyettese.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek