Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egészséges az első gyerek, aki egy halott nő átültetett méhéből született

2018.12.14. 16:17
2013 óta vannak sikeres méhátültetések, de idáig csak élő donorokból kioperált méhekkel volt ez lehetséges, ami miatt ritka volt az eljárás. A kutatók sokáig kételkedtek abban, hogy halottakból származó méhhel is teherbe lehet esni, most azonban bejelentették, hogy Brazíliában már meg is született az első ilyen gyerek.

Az orvostörténeti jelentőségű újszülött egy kislány, aki még tavaly decemberben jött a világra egy Sao Paulo-i kórházban, és teljesen egészséges: családja most pénteken köszöntheti az első születésnapján.

A képen az újszülött kislány látható az orvosaival, Brazíliában
A képen az újszülött kislány látható az orvosaival, Brazíliában
Fotó: HOSPITAL DAS CLÍNICAS DA FACULDADE DE MEDICINA DA USP

Az esetről csak most számoltak be nyilvánosan a The Lancet orvosi folyóirat lapjain. Mint írják, a 32 éves édesanya anyaméh nélkül született. Egy 45 éves, agyvérzés miatt életét vesztő, háromgyermekes nő méhét kapta meg, aki a halála előtt hozzájárult a szervei felhasználásához. Az anyaméhet egy tízórás műtéten ültették be, az operáció során össze kellett kötni a vénákat és az artériákat, a méhszalagot és a hüvely csatornáit is.

Miután az anyaméh hét hónap után sem mutatta kilökődés jeleit, és megindult a szabályos menstruáció is, beültették az adományozott előzetesen lefagyasztott petesejtjeit. A kislány a terhesség 8. hónapjában, 2550 grammos súllyal jött a világra. Az anyatejjel, természetes úton táplált kisbaba azóta is egészséges.

Az eredmény az orvosok szerint további olyan nőknek teszi lehetővé az anyaságot, akik korábban ebben nem nagyon bízhattak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!