Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A szoptatós anyák sokkal tovább maradhatnak vékonyak

2018.12.16. 20:28

Egy új tanulmány újabb előnyt talált a szoptatós anyák szemponjátból, a Journal of Women' s Healthben közölt írás szerint ugyanis akik legalább fél évig szoptatták kisbabájukat, azoknál tíz évvel később 3,5 centivel kisebb derékbőséget mértek azokhoz képest, mint akik hat hónapnál kevesebb ideig szoptattak.

A kutatásban 678 nő vett részt a szülés után 7-15 évvel. A Pittsburgh-i és a Michigani Egyetem kutatói tanulmányukban elemezték a kapcsolatot az anyák saját közlése szerinti szoptatás hosszúsága és derekuk körfogata között.

Az eredményeket az anyák kora, faji és etnikai hovatartozása, a várandósságuk esetleges komplikációja, a társadalmi-gazdasági helyzete és egészséges életmód-faktorai alapján is értékelték, írja az MTI. A tanulmány szreint szülés utáni szoptatáshoz az anyáknak napi 500 plusz kalória elfogyasztására van szükségük. 

A kutatók szerint a derékbőség jó előrejelzője lehet a hosszú távú szív és érrendszeri kockázatnak. A szoptatás hosszának figyelembe vétele fontos adalékkal szolgálhat az anyák esetében a hosszú távú kardiovaszkuláris és emésztőrendszeri egészség tanulmányozásához.