Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Megvan a Naprendszer legtávolibb látott objektuma

2018.12.18. 10:51

Találtak egy törpebolygót a Naprendszerünkben, és egyelőre csak Messze (Farout) néven emlegetik, mert nagyon messze van. Az alig 500 kilométeres jéggömb hivatalos neve 2018 VG18, és nagyjából 18 milliárd kilométerre van a Naptól.

A 2018VG18 objektum
A 2018VG18 objektum
Fotó: NASA

Először a hawaii Mauna Kea tetején lévő japán Subaru távcsővel vette észre a Messzét Scott Sheppard, a Washinton DC-beli Carnegie Tudományos Intézet munkatársa, majd nem sokkal később a chilei Las Campanas Obszervatóriumból is megerősítették az észlelést.

A becsült távolságán és méretén kívül nem sokat tudunk még a Messzéről. Rózsaszínű árnyalata arra utal, hogy a felszínén jég található. Ez az első objektum, amely több mint száz csillagászati egységnyi távolságra van a Naptól (egy csillagászati egység a Föld és a Nap közötti átlagos távolság, ami körülbelül 150 millió kilométer). A Plútó csupán 34 csillagászati egységre van. 

A tudósok szerint a Messze körülbelül 1000 év alatt tesz meg egy kört a Nap körül, ezért eltart egy ideig, amíg sikerül bemérni a pályáját.

Ugyanez a csapat találta meg korábban a rejtélyes Goblin nevű égitestet, amely most 80 csillagászati egységre van a Naptól, ám ennél jóval távolabb fog kerülni az elnyújtott elliptikus pályáján. Ez alapján a Messze csak a legtávolibb megfigyelt objektum, valamikor a Goblin és a Sedna is távolabbra kerül majd, és lehet még ott az űrben jó néhány aszteroida, amit nem sikerült megfigyelni.