Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Végleg leállítottak egy csernobilhoz hasonló orosz atomerőművet

2018.12.22. 15:04

Negyvenöt évi üzemelés után leállítottak egy szovjet időkben épült, technológiai szempontból a csernobili erőműhöz nagyon hasonlító atomreaktort az északnyugat-oroszországi Szentpétervár közelében - írja az MTI.

A leningrádi atomerőmű 1. blokkját a terveknek megfelelően végleg leállították - közölte az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszatom állami vállalat, amely szerint az urán fűtőanyag teljes eltávolítása a blokkból 2023-ig tart majd.

Az 1973-ban üzembe helyezett reaktor az első Szovjetunióban épített RBMK-1000 típusú reaktor volt. Ugyanilyen típusú reaktorblokkban történt robbanás 1986 áprilisában a csernobili atomerőműben, a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesetét okozva. A baleset után valamennyi hasonló típusú reaktorban fokozott biztonsági előírásokat vezettek be.

Az RBMK-reaktorok másmilyen technológiával működnek, mint például a paksi nyomottvizes reaktor, például a cirkóniumcsövekbe zárt urán és víz mellett grafit is van benne, az áramot termelő turbinákat hajtó gőz pedig rögtön a reaktorban keletkezik.

Ahogy a csernobili atomerőműről szóló riportunkban írtuk, ez a technológia nagyban hozzájárult a 86-os katasztrófához.  Egy ilyen kialakítású reaktorban ugyanis pozitív visszacsatolások alakulnak ki, vagyis ha egyszer elkezd megszaladni a reaktor, az elinduló fizikai és kémiai folyamatok egyre csak növelik a benne lévő hőt, míg a reaktor meg nem olvad. Ezzel szemben például a Pakson is alkalmazott technológiával negatív visszacsatolások alakulnak ki, vagyis a reaktor saját magától leállítja az elindult folyamatokat, anélkül, hogy ahhoz bárki is hozzányúlna.

A leningrádi atomerőműnek három szovjet gyártású RMBK reaktora és egy VVER típusú 1200 megawattos új reaktora van, amelyet az idén helyeztek üzembe.