Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Filléres cigarettaszipkáktól a milliós luxusórákig

NAK 6154
2018.12.24. 13:23

Ha az átlagembert megkérjük, hogy mondjon hirtelen néhány nagy japán elektronikai céget, szinte biztos, hogy megemlít mondjuk két-három jól ismert fényképezőgép-gyártót, egy-két neves játékkonzolgyártót, esetleg néhány hi-fi-, hangszer- vagy óragyártót. Arra, hogy a Casio kapásból eszébe jut-e az embereknek, nem merünk mérget venni, noha szinte biztos, hogy rengeteg háztartásban ott lapul legalább egy számológép, vagy netalán kvarcóra, amin a japán cég jellegzetes, évtizedek óta változatlan logója szerepel.

A Casio helyzete feltehetőleg azért különleges, mert nem olyan szűk a profilja, mint például a Nikoné, ami csak fényképezőgépeket és objektíveket, a Citizené ami csak órákat, vagy a Nintendoé, ami csak játékkonzolokat és videójátékokat gyárt. A Casio ugyanis kis túlzással szinte mindent gyárt, vagy legalábbis gyártott több mint hetven éves története során, jelenlegi széles termékpalettája a számológépektől kezdve, az elektronikus hangszereken át a sport- és luxusórákig terjed.

November végén a cég meghívására meglátogathattuk a tokiói központot és a jamagatai óragyárat, ekkor volt szerencsénk egy-egy kamarakiállításon megismerkedni a Casio történetével, a cég legfontosabb termékeivel, mérföldkőnek számító fejlesztéseivel. Meglepő, de egy sor olyan elektronikai produktumról van szó, amik a maguk idejében űttörő, világelső termékek voltak, és amiknek köszönhető, hogy a Casio stabilan egyike a szigetország nagy elektronikai cégeinek. Az alábbi nagyképes kronológia gerincét a cég gyűjteményében látott termékek alkotják, kiegészítve néhány érdekes-izgalmas Casio-kütyüvel.

A Casio tokiói központját és jamagatai gyárát a japán cég, illetve a magyar forgalmazó, a Fast Hungary Kft. meghívására nézhettük meg. Az utazás, szállás és ellátás költségeit a meghívók állták, a fenti cikk anyagába azonban nem szóltak bele, az teljes mértékben szerkesztőségi tartalom.