Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

2,4 milliárdot ad a kormány robotikai versenyre

2018.12.28. 13:35

Úgy tűnik, nem ért még véget az év végi pénzosztás: a kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a World Robot Olympiad 2019 nemzetközi verseny döntőjének magyarországi megszervezését, derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A "World Robot Olympiad 2019. nemzetközi verseny döntőjének magyarországi megszervezésének támogatásáról" szóló 1817/2018. (XII. 27.) kormányhatározat a robotikai verseny magyarországi döntőjének előkészítését, "regionális kiterjesztését" és megrendezését az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László felelősségi körébe utalja, és utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy "gondoskodjon a [...] 31. World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadások jogcímcsoport javára egyszeri 2 400 000 000 forint forrás biztosításáról".

A tatabányai Edutus Főiskola (idén szeptembertől már egyetem) 2017-ben nyerte el a XVI. World Robot Olympiad (WRO) Világdöntő rendezési jogát. A robotikai versenyt 2019. november 8-10. között rendezik Győrben, ahová várhatóan több mint hatvan országból, több ezer résztvevő érkezik majd.

A 2004 óta évente rendezett World Robot Olympiad versenyek fő célja, hogy LEGO Mindstorms robotok tervezésével, építésével és programozásával közelebb hozza a fiatalokat a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A versenyzők négy versenykategóriában versenyezhetnek (regular, open, football és advanced), az első kettőben négy korcsoportban.

A 2018-as versenyt Thaiföldön rendezték, novemberben, nyolc magyar csapat részvételével. A SZIG@HUN hatodik lett az Open kategória Junior korcsoportjában, míg az InnoRobot-X csapat ugyancsak 6. lett az Advanced Robotics Challenge kategóriában.

Egyébként nem ez az első nagy összegű költségvetési támogatás informatikai jellegű játékos versenyre: a magyar kormány 2018-ban kétmilliárd forinttal támogatta a budapesten megrendezett V4 Future Sports Festival esportversenyt.