András, Andor
-3 °C
3 °C

Magassága kétharmadát elvesztette a gyilkos indonéz vulkán

2019.01.02. 13:11

Magassága kétharmadát elveszítette a kitörésével óriási cunamit okozó Anak Krakatau indonéz vulkán – írja az MTI.

Az Anak Karakatau kráterének egy része a kitörés után összeomlott és az óceánba csúszott, ez okozott szökőárt. A december 22-én történt természeti katasztrófában több százan haltak meg, az áldozatok száma már karácsonykor legalább 430 volt. A vulkán gigantikus kitörései videón is láthatók. Arról, hogy a katasztrófát miért nem látta senki előre, ebben a cikkben írtunk.

Az indonéz vulkanológiai hatóság közleménye szerint a vulkán magassága kétharmadát veszítette el: korábban 338 méter magas volt, mostanra viszont csak 110 méteres. A becslések szerint 150-180 millió köbméter anyagot veszíthetett, amikor nagy tömegű szikla és por csúszott bele lassan az óceánban a kitöréssorozat hatására.

Az Anak Krakatau sokkal alacsonyabb, általában látható volt a csúcsa a megfigyelőállásokból, most azonban már nem

– mondta egy helyi szakértő, Wawan Irawan.

Krakatau szigetét 1883-ban a valaha feljegyzett legnagyobb vulkánkitörés gyakorlatilag megsemmisítette. A pusztító robbanás ereje négyszer nagyobb volt, mint a valaha felrobbantott legerősebb nukleáris fegyver. Legalább 36 ezer ember halálát okozta. A sziget helyén évtizedekkel később, 1928 körül emelkedett ki a tengerből az Anak Krakatau, amely helyi nyelven azt jelenti: Krakatau gyermeke.

Indonéziában gyakoriak a természeti katasztrófák, tavaly 2564 különböző jellegű katasztrófában több mint 3 ezer ember halt meg és több mint 10 millióan vesztették el otthonukat.

Borítókép: az Anak Krakatau december 28-án. Fotó: Muhammad Adimaja / Reuters.