Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Kínos kínai baki: a Huawei újévi üdvözletét iPhone-ról írták

2019.01.04. 15:36

Sok más céghez hasonlóan a Huawei is kirakott a Twitterre egy újévi üdvözletet, de a gépezetbe homokszem került: több felhasználó is kiszúrta, hogy a bejegyzést a kínai cég termékeinek legnagyobb riválisáról, egy iPhone-ról tették közzé – írja a Gizmodo.

A cég közösségi médiás megjelenéseit egy külsős pr-cég, a Sapient menedzseli. Mivel Kínában blokkolva van a Twitter, még a céges kommunikáció is csak kerülőúton, VPN-en keresztül folyhat a platformon. A közösségi médiás csapatnak viszont technikai problémái adódtak az asztali gépeken, ezért kénytelenek voltak az újévi üzenetet mobilról közzétenni. Ott viszont látszik az üzenet alján, hogy milyen eszközről érkezett, itt vették észre többen, hogy iPhone-ról kíván nekik boldog új évet a Huawei:

A cégnél január 3-án körbeküldtek egy belső memót, amelyet a Reuters is látott. Eszerint a baki kárt okozott a Huawei brandnek, ezért a felelősöket megbüntették: lefokozták őket és 5 ezer jüannal (205 ezer forinttal) csökkentették a havi fizetésüket.

A Huawei brandjének persze ez a kis incidens ártott a legkevésbé mostanában, a kínai cégnek kisebb baja is nagyobb annál, mint hogy milyen eszközről irkálnak a Twitterre. December elején Kanadában őrizetbe vették Meng Van-csout, a cég pénzügyi igazgatóját, egyben az alapító lányát, akit az Egyesült Államok az iráni szankciók megsértésével gyanúsít. Közben Donald Trump amerikai elnök teljesen kitiltaná az országból a céget, amelyet több nyugati ország nemzetbiztonsági kockázatnak tart.