27 százalékkal csökkent a rák okozta halálozás az Egyesült Államokban

2019.01.08. 21:45

 Az Amerikai Rák Társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozások aránya az Egyesült Államokban.

A felmérés az 1991 és 2016 közötti időszakra vonatkozik, és a csökkenés konkrétan azt jelenti, hogy ebben az időszakban 2,6 millióval kevesebb amerikai halt meg rák miatt. 

A szakemberek szerint a látványosnak mondott javulásnak alapvetően három magyarázata van:

  • a hosszú éveken keresztül tartó erőfeszítések sora a dohányzás visszaszorítására,
  • a szűrővizsgálatok
  • és ezzel a betegség korai felfedezésének egyre elterjedtebb gyakorlata és az új gyógymódok.      

"Ez tényleg jó hír, és kicsit meg is lepett bennünket" - nyilatkozta a CNN-nek Rebecca Siegel, az Amerikai Rák Társaság stratégiai igazgatója és a jelentés egyik összeállítója.   

A folyamatos csökkenés ellenére a jelentést összeállító szakemberek azt prognosztizálják, hogy 2019-ben az Egyesült Államokban várhatóan 1,76 millió új pacienst diagnosztizálnak majd rákbetegséggel, és 607 ezer beteg belehal a betegségbe.  A férfiak leggyakrabban a tüdőrákkal, a prosztata- és béldaganatokkal vívott küzdelmet veszítik el, a nőknél pedig a tüdő-, a mell-, és a bélrákos megbetegedések válnak végzetessé. 

A férfiak esetében 34 százalékos, a nőknél pedig 24 százalékos volt a halálozási arány csökkenése. Az onkológusok szerint ez egyértelműen jelzi a dohányzás visszaszorulását, hiszen a férfiak körében pusztított nagyobb mértékben a nikotin. Ugyanakkor növekedett a mellrákos és a májdaganatos megbetegedések aránya.  Ez utóbbit az orvosok kapcsolatba hozzák a nagy súlytöbblettel is, mivel az elhízás szerkezeti  változásokat idézhet elő a májban. A kutatók szerint a májrákos megbetegedések 71 százaléka megelőzhető lenne életmód-változtatásokkal. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét