Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Vietnám visszatartaná a Facebook bevételeit

2019.01.09. 10:52

Hanoi az országban tartaná a Facebook ottani bevételeit, mert szerintük a közösségi portál megsértette Vietnám kiberbiztonsági törvényeit - írja az MTI. Az ország tájékoztatási és kommunikációs minisztériuma azt nehezményezi, hogy a Facebook nem reagált az államellenes oldalak eltávolítására vonatkozó kérelmekre.

Vietnám egyeduralkodó kommunista pártja január 1-én léptette életbe az ország új kiberbiztonsági törvényét, amely bünteti az államellenes tartalmak közlését, és ennek értelmében akár 20 év börtönt is kaphatnak a rendszer kritikusai.

A jogszabály ellenzői szerint az túlságosan korlátozza a szólásszabadságot, és a kommunista párt csupán azt akarta elérni, hogy az online térben is elnyomja a másként gondolkodókat. A törvény ráadásul a felhasználók adatainak tárolására is kötelezi a Facebookot, és sokan attól tartanak, hogy a kormány hozzáférést szerezhet ezekhez az adatokhoz.

Hanoi azzal is vádolja a Facebookot, hogy felületén illegális árucikkeket - például petárdákat és hamisított termékeket – reklámozott, és adót csalt. A kaliforniai közösségi portálnak fontos lehet megegyezni a vietnámi vezetéssel, az országban ugyanis 60 millió felhasználója van, amivel 235 dolláros bevételt termelt.

(MTI)