Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trükkösen kerül 10-szeres optikai zoom a mobilokba

2019.01.14. 16:39

Az Oppo elsőként mutathat be 10-szeres optikai nagyításra képes telefont, pedig nagyon úgy tűnt, hogy a lapos eszközökben képtelenség elhelyezni az ehhez szükséges lencséket. Az biztos, hogy a kínai vállalat január 16-án tart egy sajtóbemutatót "Tízszeres látvány" címmel, és pár hete kiszivárgott a Twitteren, hogy ez a szám bizony a nagyításra utal.

Azt azért tudni kell, hogy az Oppo egyszer már előállt a különösen nagy optikai zoomolás ötletével: 2017-ben bemutattak egy 5-szörös nagyításra képes prototípust, amelyben tükörrel irányították a 90 fokkal elforgatott szenzorra a fényt. Így nem kell a kamerának kényelmetlenül kidudorodnia a telefon hátlapján.

periszkoppo

A nagyítólencséket ebben a periszkópban helyezték el. Ebből azonban sohasem lett termék.

Talán csak arra vártak, hogy egy kellően nagy számot tudjanak mondani, elvégre az 5-szörös zoomot a Huawei is megoldotta egy hibrid megoldással, bár ők egy okosan vezérelt optikai stabilizátorral és a pixelekkel trükköznek, a közel egy éve bemutatott P20 Pro kamerája a 40 megapixeles szenzorral készít zoomolt, 10 megapixelre korlátozott felbontású képeket.

(The Verge, GSM Arena)