16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Az MTA visszaszólt Palkovicséknak

2019.01.16. 18:40

A Magyar Tudományos Akadémia szerint nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium keddi állítása, mely szerint az MTA minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. 

Az ITM közleményé szerint „a tárca a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosított az idei feladatok ellátására”. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, írja saját közleményében az Akadémia.

Az ITM közleményében felvetett források csak akkor csoportosíthatók át átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy ezeket a forrásokat visszapótolja – a kutatóintézet-hálózat átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.

Az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százaléka az ITM 1400 milliárdos költségvetésének, írja az MTA közleménye. Ezt a vonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal többek között az MTA vezetése, Elnöksége, Közgyűlése is.

Visszautasítjuk az ITM-közlemény azon részét is, amelyben hozzá nem értésről, ártó szándékról, alaptalan rágalmakról írnak. A kialakult, vitatott jogi és finanszírozási helyzet értelmezése körüli viták nem indokolják az ITM-közlemény fenyegető hangnemét.

A Magyar Tudományos Akadémia jelenleg is támogatja a kormányzatnak az ország kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményét fokozó erőfeszítéseit, de ez a cél csak az Akadémia kutatóhálózatának megtartásával érhető el, írja az közlemény. A kormányzat korábbi kérésének megfelelően az MTA megkezdte kutatóintézet-hálózatának átvilágítását, rendkívül szoros menetrenddel. Az átvilágítást nemzetközileg elismert szakértőkből álló bizottságok végzik, nemzetközi normáknak megfelelően.  • Tippek
  • Hírek