Emma
-2 °C
6 °C

Százszorosára gyorsították a 3D nyomtatást

2019.01.16. 10:07

Egy új eljárással olyan gyorsan kinyomtathatunk háromdimenziós tárgyakat, mint amilyen gyorsan a kész papírlapok gördülnek ki a printerből. Ehhez azonban a Michigan Egyetem kutatóinak a visszájára kellett fordítani az egész folyamatot. Mark Burns és Timothy Scott, az új módszer kidolgozói szerint ők alkották meg az egyik első valódi 3D nyomtatót.

3D nyomtatott hajó
3D nyomtatott hajó
Fotó: engin.umich.edu

Most a 3D printerek egydimenziós szálak lerakásával, rétegről rétegre építik fel a tárgyakat, ezt nevezik additív gyártási technológiának. Ez elég hosszadalmas folyamat. A michigani kutatók azonban egy folyadékból húzzák ki a megszilárdult formát, ami százszor gyorsabban lezajlik.

A folyékony gyantát ultraibolya lézerekkel világítják meg, és ez alapján dől el, hogy mely részek szilárduljanak meg, és melyek maradjanak folyékonyak. Ezzel a módszerrel nem vonalakat húznak, egyszerre alkotják meg a teljes réteget.

Az additív módszerrel felépített tárgyakba belső támasztófalakat kell építeni, hogy elég erősek legyenek, ne nyomódjanak össze, az új módszerrel azonban egy villantással létrehozhatók a vastag és erős falak. Az így kinyomtatott termékek keményebbek, ellenállóbbak.

A két kutató három szabadalommal védte le az eljárást, és egy startup vállalattal szeretnék piacra vinni a találmányukat.

(University of Michigan)