Egyre nagyobb bajban a babák génjeit módosító kínai kutató

2019.01.21. 15:07
A kínai állami médiában nyilvánosságra hozták a csecsemők génszerkesztését tavaly nagy felháborodást kiváltva bejelentő genetikus, Ho Csian-kuj elleni előzetes hatósági vizsgálat eredményeit. Ezek egyelőre nem erősítették meg a kutató minden állítását, de azt bizonyítottnak látták, hogy Ho egy sor ponton megsértette az etikai szabályokat és a törvényeket is.

A jelentés szerint a kutató súlyosan megsértette az állami szabályozást, amikor szülőket toborzott abból a célból, hogy a mesterséges megtermékenyítési beavatkozás részeként az embriók bizonyos génjeit (a HIV-rezisztenciáért felelős szakaszokat) módosítsa. A jelentéstevők úgy látják, hogy a kutatót és munkatársait bűnügyi eljárás keretében kell felelősségre vonni.

Ho Csian-kuj szabályosan sokkolta a világot kísérletének nyilvánosságra hozatalakor. Egy Hong Kong-i konferencián árult el néhány részletet, de részletes és megcáfolhatatlan bizonyítékokkal (illetve szabályszerű kísérleti dokumentációval) mindeddig nem szolgált. Emiatt vannak kutatók, akik szkeptikusak afelől, hogy egyáltalán valóban végrehajtotta azt a beavatkozást, amivel kérkedett.

A kínai hivatalos vizsgálat eredményei ugyanakkor megerősítik, hogy Ho ténylegesen megváltoztatta a később önkéntes nők méhébe beültetett emberi embriók génjeit. Közülük az egyik önkéntes gyerekeknek adott életet tavaly novemberben, míg egy másik jelenleg is terhes. Ho bejelentését annak idején mind a külföldi, mind a kínai tudományos világ elítélte. Jelenleg ugyanis semmit sem tudunk arról, hogy a génszerkesztés milyen nem várt következményekkel jár, és hogy e hatások vajon továbböröklődhetnek-e a születendő utódok utódaiba is.

A bejelentés különösen érzékenyen érintette a többi kínai kutatót, akik egyébként is küzdenek azzal a nemzetközi stigmával, miszerint Kínában lazán kezelik az etikai normákat, és a cél érdekében előszeretettel áthágják az írott- és íratlan törvényeket is. Ho és munkatársai a jelentés szerint 2016-tól kezdődően

szándékosan elrejtették kutatásaikat a felügyelőszervek elől, és etikai engedélyeket hamisítottak.

Emellett nem biztonságos és kis hatékonyságú tudományos módszereket alkalmaztak emberi alanyokon. „Ez a viselkedés súlyosan sérti az etikát, a tudományos kutatás integritását, így károkat okoz mind Kínában, mind külföldön” - jelentette a Xinhua kínai állami hírügynökség. Jelentésük szerint Ho és társai „a személyes hírnév és a vagyon kedvéért” végezték el a kísérletet.

A jelentéssel kapcsolatban szkeptikus kutatók ugyanakkor kétségeiknek adtak hangot, hogy Ho egy ilyen bonyolult és nagy erőforrásokat igénylő kísérletsorozatot valóban meg tudott volna valósítani a feljebbvalói, illetve a hatóságok tudta és engedélye nélkül.

Forrás: The New York Times  • Tippek
  • Hírek