Gergely
4 °C
23 °C

A terhességi cukorbetegség növeli a gyerek esélyét az elhízásra

2019.01.22. 16:20
Egy új tanulmány szerint összefüggés van a várandósság alatti megemelkedett vércukorszint és a születő gyerek 10-14 éves korára kialakuló elhízása között.

A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogy hat a kór a gyerekekre. A Northwestern Medicine kórház kutatói most publikált tanulmányukban ezért a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezték.

Azt találták, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbajt megelőző állapot, vagyis az inzulinrezisztencia, és inkább híznak el, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan.

Az már ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlam növeli a gyerek elhízás- és diabéteszkockázatát. „Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától" – írták a kutatók a Diabetes Care című szaklap friss számában.

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát.

„A hosszú távú következmények ismerete még inkább hangsúlyozza a terhességi diabétesz felismerésének és kezelésének fontosságát. Tudjuk, hogy a kezelés csökkenti az újszülött kori szövődmények esélyét, ám azt nem, hogy a gyerek idősebb korában fellépő kockázatokat is mérsékli-e" – írták a kutatók.

Forrás: MTI