Végre kijavították a Gulliver utazásai tévedéseit

GettyImages-929229516
2019.01.22. 13:51
Egy japán rákkutató emeritus professzor nem tűrhette, hogy Jonathan Swift 1726-os klasszikusában teljesen rosszul becsüli meg a Gulliver által meglátogatott mesebeli lények testsúlyát és energiaigényét, így a legmodernebb egyenletek alapján kijavította a hibákat. Az eredmények nemcsak a könyvklubbeli barátainak tetszettek, de egy teljesen komoly értekezést is írt a kérdésről.

Swift szatirikus regényének főszereplője, Lemuel Gulliver hajóorvos, majd hajóskapitány volt, így nem meglepő, hogy utazásai során különös figyelmet szentelt a távoli szigeteken talált csodálatos lények anatómiai és élettani leírására. Pontosan megismerhetjük az első részben szereplő törpe liliputiak, illetve a második utazás során megismert óriás brobdingnagiak testméreteit, viselkedését, és táplálkozási szokásait is. Csakhogy, mint az Kuroki Tosio, a Tokiói Egyetem emeritus professzorának, illetve a japán tudománynépszerűsítési társaság munkatársának elemzéséből kiderül,

a regényben közölt adatok ellentmondanak egymásnak.

A regényben Swift említi, hogy Gulliver kevesebb mint hat láb (180 centiméter) magas, ami teljesen megfelel a kor átlagának, amely Angliában a 18. században 165 centiméter körül mozgott. Az író a főhős testmagasságához viszonyítja a többi szereplő magasságát, ehhez pedig a szigetország gyakorlatának megfelelően a tizenkettes számrendszert veszi alapul. Így a liliputiak Gullivernél tizenkétszer kisebbek, az óriások (akiknek nevét még egyszer nem szeretném leírni) pedig tizenkétszer magasabbak. Testalkatuk pedig megfelel az emberekének.

Energy (metabolic rate, watt) of various animals as a function of body mass (kg). Those of Lilliputians, Gulliver, and Brobdingnagians are plotted on a regression line.

Különféle állatok metabolikus rátájának függése a testtömegtől. Bekarikázva láthatók a Gulliver utazásaiban szereplő lények elhelyezkedése (Forrás: Kuroki 2019 Journal of Physiological Sciences)

Swift látszólag a mesebeli lények testsúlyának kiszámításakor azt az elvet tartotta irányadónak, miszerint a súly köbösen aránylik a magassághoz. Ma már tudjuk, hogy ez torzít, így Kuroki professzor inkább az átlagos 23-as testtömegindexszel (BMI-vel) számolt, és így a liliputiak súlyát nagyjából 1 fontra (45 dekára), míg az óriásokét 9,6 tonnára becsülte. Ezek alapján, mint a professzor írja

Az eredeti szöveg Gulliver táplálékszükségletéről szóló részeit majdnem 300 év után javítani kell.

Swift szerint ugyanis Gulliver annyit evett, mint pontosan 1724 liliputi. Holott testméreteik alapján elegendő lett volna számára 42 törpe fejadagja. De Kuroki nem állt meg itt. Kiszámolta a regény szereplőinek egymáshoz viszonyított pulzusát, légzésszámát, élettartamát, illetve vérnyomását is.

Forrás: Ars Technica  • Hírek
  • Hírek