Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

A rotavírus elleni oltás a cukorbetegség ellen is védhet

2019.01.23. 11:31
A rotavírus súlyos gyomorbántalmakat, vészes kiszáradással járó hasmenést-hányást okozhat a kisgyermekeknél. Viszont van ellene oltás, amellyel megelőzhető a fertőzés. Most azonban fény derült egy eddig nem ismert mellékhatására: az I-es típusú diabétesz ellen is védelmet nyújthat.

A rotavírus-fertőzés a közhiedelmekkel ellentétben korántsem ártalmatlan, amelyen minden gyerek gond nélkül átesik. Valójában sokukat kórházban kell kezelni, hogy az állandó hányás és hasmenés okozta életveszélyes kiszáradásnak elejét vegyék. A fertőzés még ma is évente 200 ezer öt évesnél fiatalabb gyermek halálát okozza, főként a harmadik világban.

Az ellene kifejlesztett oltás szinte teljes védelmet nyújt, mégis az oltásellenesek célkeresztjében van. E hír, miszerint az oltás eddig nem ismert mellékhatását fedezték fel, mégsem töltheti el őket jóleső kárörömmel, minthogy e mellékhatás pozitív, és az oltás egy újabb indikációját jelentheti a jövőben.

A Melbourne-i Egyetem kutatói olyan ausztrál gyerekeket vizsgáltak, akiknél 2000 és 2015 között diagnosztizáltak I-es típusú cukorbetegséget (e kór a II-es diabétesszel ellentétben nem a helytelen életmód és táplálkozás miatt alakul ki, hanem autoimmun betegség, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek elégtelen működése okozza). Azt találták, hogy csökkenni kezdett azon gyermekek száma, akik 2007 után születtek, és négyéves koruk előtt ismerték fel náluk a cukorbetegséget.

Ebben az évben vezették be a rota elleni oltást a gyerekeknek rutiszerűen adandó oltások közé Ausztráliában.

Ez volt az első alkalom, hogy az I-es típusú cukorbaj gyakorisága csökkent a kisgyerekek körében a nyolcvanas évek óta.

A betegség gyógyíthatalan,

így különösen nagy jelentősége lehet egy ellene esetlegesen védelmet biztosító vakcinának. Az I-es típusú cukorbetegség és a rotavírus-fertőzés között meglévő kapcsolatot már eddig is sejteni lehetett, hiszen kimutatták, hogy a fertőzés megnöveli a később kialakuló cukorbetegség kockázatát, mivel immunreakciót indít be a hasnyálmirigy belső elválasztású, inzulintermelő sejtjei (az úgynevezett Langerhans-féle szigetek) ellen. Ugyanakkor az összefüggés mechanizmusa mindmáig feltáratlan.

A ötévesnél idősebb gyermekeknél nem tapasztalták a cukorbetegség előfordulásának csökkenését, ebből pedig arra következtetnek, hogy olyan faktor állhat a jelenség hátterében, amely ennél fiatalabb korban érte a gyerekeket. Márpedig a rutinszerű rotavírus elleni oltás volt az egyetlen stimulus, ami a 2007 előtt és 2007 után született gyerekeknél különbözött.

Mindez még nem tekinthető bizonyító erejű felfedezésnek. A következő lépés az lesz, hogy tüzetesen átvizsgálják a I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek egészségügyi adatait, és összehasonlítják a betegség előfordulását a rota ellen beoltott és nem beoltott gyerekek között.

A rotavírus-fertőzés elleni oltás - több európai országgal ellentétben - Magyarországon csak ajánlott, de nem kötelező. Így a szülőknek kell fizetniük a vakcina teljes árát.

Forrás: Pursuit