Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Anyja méhével szült gyereket egy nő Kínában

2019.01.23. 18:42

Először született gyereke transzplantált méhű anyának Kínában – jelentette be szerdán az a Senhszi tartománybeli kórház, ahol a transzplantáció és a szülés is lezajlott. A Hszian városban működő Hszicsing Kórház orvosainak tájékoztatása szerint a kisbaba két kilogrammal és 48 centiméterrel jött világra vasárnap – írja az MTI.

A kisbaba 26 éves édesanyja, Jang Hua méh nélkül született, de petefészke működött és petesejteket is termelt. 2015-ben méhtranszplantációt végeztek el rajta a Hszicsing Kórházban. A fiatal nőbe akkor 43 éves édesanyja méhét ültették be. Az operáció az első méhátültetés volt Kínában.

A most született kínai kisbaba a 14. a világon, akinek édesanyja méhátültetésen esett át a terhesség előtt.

A világ első méhtranszplantációját 2000-ben végezték el egy 26 éves nőn Szaúd-Arábiában. A beültetett méh azonban három hónap múlva elhalt és el kellett távolítani. 2011-ben Törökországban végeztek egy sikeres méhátültetést, két évvel később pedig Svédországban kilenc nőn végeztek átültetést, akik mind a rokonaiktól kaptak beültethető méhet.

Csen Pi-liang, a Hszicsing Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója hangsúlyozta, hogy a méhátültetés még világszerte nagyon komoly kihívás elé állítja az orvosokat. A méh a kismedencében elhelyezkedő szerv, testének fala főleg tömött, hálózatos szerkezetű simaizomból áll, amelyet nagyon sok vékony ér sző át. Csen szerint egy sereg probléma merül fel az átültetésnél, köztük a vágás és a vérerek struktúrája, és erős kilökődési reakcióval is kell számolni.

Kínában egymillió nőnek terméketlen a méhe. Mivel sok országban tilos a béranyaság és korlátozottak az asszisztált reprodukciós eljárások, a méhtranszplantáció hatékony megoldást jelenthet azoknak az anyáknak, akiknek a méhe terméketlen, de saját gyereket szeretnének világra hozni.