Elza
-4 °C
4 °C

A Bing elérhetetlenné vált Kínában

2019.01.24. 13:18
A Microsoft megerősítette, hogy keresője, a Bing elérhetetlenné vált Kínában. Az okok egyelőre nem ismertek, de a legtöbb kommentátor azt valószínűsíti, hogy a kínai cenzorok haragudhattak meg valamiért a keresőre.

A kínai kormányzat által üzemeltetett, rendkívül hatékony netcenzúra (az úgynevezett Nagy Tűzfal) miatt számos külföldi, főként amerikai oldal eddig sem volt hozzáférhető az ázsiai országban. Az eddigi tapasztalatok szerint a kormányzat által kevésbé ellenőrizhető kommunikációs csatornákat, illetve a hatalomnak kényelmetlen információkat kínáló szolgáltatások akadhatnak fenn a szűrőn.

Így nem lehet használni Kínában a Facebookot, a Google-t és a Twittert sem.

Bár a Microsoft elismerte, hogy a Bing jelenleg nem elérhető a kínai internethasználók számára, de arról nem nyilatkozott, hogy mindez a cenzúra következménye, vagy egyszerű technikai hibáról van szó (bár utóbbi esetben nehezen lenne érthető a titkolózás).

Megerősítjük, hogy a Bing nem működik Kínában, és jelenleg a következő lépéseken dolgozunk

- tette közzé a Microsoft egyik szóvivője.

A BBC megjegyzi, hogy számos amerikai technológiai vállalat szeretné megvetni a lábát a hatalmas üzleti lehetőségekkel kecsegtető kínai piacon, de sokaknak gyűlik meg a bajuk a kínai hatóságokkal. A Nagy Tűzfal algoritmusai, illetve az internetcenzúra berkeiben alkalmazott több ezer alkalmazott figyelmét bajosan kerülheti el bármilyen érzékeny pontot érintő tartalom, illetve a kormány érdekeivel szembemenő szolgáltatás. A kínai állami hekkerek a hírek szerint még a virtuális magánhálózatokat (VPN) is feltörték, így már azok sem nyújtanak kielégítő védelmet, ha valaki szabadon akarja használni a netet, és például a Tienanmen téri vérengzésre akar rákeresni.

A Kínában engedélyezett üzenetküldő alkalmazások és közösségi médiafelületek automatikusan szűrik a tiltott kifejezéseket és az állami vezetőket illető nem megfelelően tisztelettudó, és ezeket mindenfajta emberi beavatkozás nélkül is törlik.

A Google 2010 óta van tiltólistán Kínában, miután összekülönbözött a hatóságokkal. A cég hivatalosan nem is tervez a közeljövőben visszatérni a kínai piacra, bár kérdéses, hogy erre milyen esélyei lennének anélkül, hogy teljes körű hozzáférést adna a szolgáltatásaihoz a kínai titkosszolgálatnak. Egy hónapja felröppentek olyan hírek, miszerint a Google a kínai kormány igényeire szabott (értsd: cenzúrázott) keresőt fejleszt, de ez ellen még a Google-alkalmazottak is tiltakoztak (a fél világ mellett).