Stefánia
0 °C
3 °C

Másfél ezer denevér pusztult el Ausztráliában

2019.01.28. 16:02

Denevérek ezreivel végzett a napok óta tartó rekordmeleg a dél-ausztráliai Adelaide-ben, adta hírül az MTI

Legkevesebb 1500 szürkefejű repülőkutya (Pteropus poliocephalus) pusztult el az adelaide-i botanikus kertekben, parkokban és folyópartoknál. A környezetvédők szerint ez a valaha volt legnagyobb ilyen típusú denevérpusztulás a térségben. A Fauna Rescue SA nevű vadvédelmi szervezet munkatársa, Sue Westover két-háromezerre becsülte a hétvége végéig elhullott denevérek számát.

A hőségben elpusztult repülőkutyák tetemei az ausztráliai Singleton városában
A hőségben elpusztult repülőkutyák tetemei az ausztráliai Singleton városában
Fotó: Wildlife Aid Inc

"Az elpusztult állatok mindegyike szürkefejű repülőkutya, amelyet sebezhető fajként tartunk számon, vagyis a mostani helyzet egészen kétségbeejtő" - mondta a szakember. A szürkefejű repülőkutya Ausztrália legnagyobb testű denevérfaja, szárnyfesztávolsága akár az 1 métert, testsúlya az 1 kilogrammot is elérheti, és az ország délkeleti régiójában honos.

"Ezek az állatok széthordják a magokat és beporzókként működve segítik a fák, az erdők növekedését. A repülőkutyák közreműködése nélkül gyakorlatilag nem lesznek fáink" – mondta el Westover.

Egy helyi hírügynökség beszámolója szerint a szélsőségesen magas hőmérséklet már második hete tart Dél-Ausztráliában, ahol a fővárosban több évtizedes rekordot jelentő 46,6 Celsius-fokot is mutattak a hőmérők.