Dehogy lesz egy éven belül ellenszer a rákra

000 Hkg102859
2019.01.31. 16:07
Körbejárta a világsajtót egy izraeli startup-cég bejelentése, miszerint olyan hatalmas haladást értek el pillanatok alatt az általuk kifejlesztett forradalmi daganatellenes terápiával, hogy egy éven belül(!) előállnak az összes(!) ráktípust gyógyító csodaszerrel. Ez azonban gyakorlatilag kizárt.

Nézzük, ma mi gyógyítja a rákot! – ütheti fel minden egyes Facebook-felhasználó nap mint nap a közösségi oldal hírfalát. Legtöbbször nem is kell csalatkoznia, hiszen egyik-másik naivabb ismerőse biztosan megosztott egy újabb szenzációs felfedezést (rosszabb esetben valamilyen egzotikus népi gyógyászat évezredes bölcsességét), amely azt ígéri, hogy szinte azonnal elpusztít mindenféle tumort, legyen az bármilyen stádiumú, és érintsen bármilyen szövetet.

Nem mindig lehet azonban első blikkre megítélni, hogy az aktuális állítás mennyire vehető komolyan. Amikor például a legkülönfélébb komolynak tekintett médiumok, a Jerusalem Posttól az amerikai CNBC-ig beszámolnak arról (több-kevesebb kétkedéssel), hogy egy szinte ismeretlen izraeli gyógyszerfejlesztő cég univerzális rákgyógyszert állított elő, és egy éven belül ígérik a klinikai alkalmazhatóságát, akkor némelyekben esetleg felmerülhet, hogy itt a várva várt csodálatos áttörés.

Nézzük, mit is állít az Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) nevű garázscég! „Úgy hisszük, hogy egy éven belül előállhatunk a rák teljes gyógymódjával” - mondta Dan Aridor, az AEBi igazgatója a Jerusalem Postnak. Így folytatta: „A gyógymódunk már az első naptól kezdve hatásos lesz, és a kezelés néhány hetet vesz majd igénybe, nagyon kevés mellékhatással. A megoldásunk egyszerre általános és személyre szabott.”

Mintha egy tündérmesébe csöppentünk volna.

Hiszen – ha az igazgató igazat állít – a kis startup a világ leggazdagabb gyógyszercégeiben évtizedek óta kutató tudósok százezreit megelőzve pár év alatt felfedezte a rákkutatás Szent Grálját. Eddig ugyanis nem létezett olyan kezelés, amely minden ráktípusra ugyanolyan hatásos lett volna - és a legtöbb kutató szerint elméletileg sem létezhet ilyen, hiszen az egyes ráktípusok gyakran alig hasonlítanak egymásra. De lehet persze, hogy mindenki téved. Nézzük hát a felfedezés részleteit!

Ehhez nem kell mást tennünk, csak fellapozni a tudományos kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalakor közölt szakcikket, amelyet előzetesen a szakma legkiválóbb kutatói ellenőriztek.

Ja, hogy ilyen nincs.

Ez kellemetlen, de nem lehet ezért a bátor kutatókat okolni, hiszen, mint elmondták, sajnos nem tudták kifizetni, hogy megjelentessék a tanulmányt. Ez igen fura, hiszen egy ekkora jelentőségű felfedezést általában globális sajtóesemény keretében jelentenek be, és a részleteket bemutató tanulmányt párhuzamosan és ingyen hozza le a világ két vezető szaklapja, a Nature és a Science.

Minthogy szakcikk nincs (így, ha komolyan vesszük a tudományos kommunikáció szabályait, valójában eredmények sincsenek), nem tehetünk mást, mint a Jerusalem Postban közölt interjú részleteit vehetjük alapul. Ebben a cég vezetője elmondja, hogy kifejlesztettek egy Mutato-nak rövidített sok célpontú méreganyagot (multi-target toxin), amely gyakorlatilag egy rákellenes antibiotikum, mint jellemzi:

A legmagasabb fokú pusztító technológia.

A módszer lényegéről annyit tudunk meg, hogy a mostanában divatos génterápiát és immunterápiát ötvözi. Beépítenek egy vagy több peptidet (rövid aminosavláncokat) kódoló génszakaszt egy vírus DNS-ébe, majd a vírust bejuttatják a beteg szervezetébe. Ezután a vírus felszínén megjelenő peptidek szelektíven felismerik a tumorsejteket, és segítenek elpusztítani azokat. Ilyen egyszerű ez. Az tumorellenes immunterápia manapság főként azért vált különösen divatossá, mert tavaly ezért osztották az orvosi Nobel-díjat.

A cég egy másik vezetője, Ilan Morad elmondta, hogy először ők is azzal próbálkoztak, amivel mindenki más, tehát megpróbáltak specifikus peptideket találni, amelyek egy-egy meghatározott ráktípusnál hatásosak.

Aztán gondoltak egy nagyot, és elhatározták, hogy ők ennél sokkal többet akarnak.

Ezért inkább feltárták, hogy más rákterápiák miért nem működnek, és kikutatták, hogy hogyan lehet e hibáknak elejét venni. A Mutato-módszer hatásosságát az állítások szerint az adja, hogy nem egy, hanem több toxikus peptiddel támadják a rákos sejteket, így azoknak nincs esélyük rezisztenciát kialakítani a gyógymóddal szemben. És azért használnak peptideket az általánosan alkalmazott antitest fehérjékkel szemben, mert a peptidek kisebbek, olcsóbbak, könnyebb őket előállítani és szabályozni.

Ennyi az egész, nem is értjük, hogy a többi sok ezer kutatónak eddig miért nem jutott még eszébe rápillantani, hogy miért nem működik a módszerük, és hogyan lehetne megjavítani. Talán érzik, hogy erősen konvergálunk a katasztrófafilmbéli világjárványt egyórányi kutatás után megfékező tudósainak komolyságához.

Az általunk felhívott egyik vezető magyar rákkutató, amikor elmondtuk neki, hogy egy olyan állításról kérdeznénk, ami szerint egy éven belül meglesz az összes daganat ellenszere, csak

felnevetett, hogy ennyi erővel minden másnap hívhatnánk.

Miután elolvasta a hírt, inkább nem is akarta kommentálni, hivatkozva arra, hogy semmilyen komolyan vehető közleményt nem publikáltak, a Jerusalem Post-cikkben pedig csak üres lózungok vannak.

Az Amerikai Rákkutató Társaság honlapján egy rövid cikket szentelt a hírnek, amelyben pontokba szedték, hogy miért nem lehet ezt az egészet komolyan venni. Eszerint:

  • Mindössze korlátozott információ tudható az egészről, minthogy nincs a hír mögött lektorált tudományos közlemény.
  • A vírusokat segítségül hívó eljárások, noha a laboratóriumi kutatások során hasznosak lehetnek, a klinikai gyakorlatban is alkalmazható gyógyszerek kifejlesztésekor számos problémát okozhatnak. Minthogy a cég csak most kezdi (elvileg) a klinikai teszteket, e problémák csak most fognak előjönni.
  • Az eddigi eredmények látszólag egérkísérletekből születtek, márpedig millió példát lehet mondani arra, hogy az a terápia, amely egerekben ígéretesnek tűnt, emberekben használhatatlannak bizonyult.
  • Hosszú időnek kell eltelnie, mire kiderül, hogy az izraeli kutatók állításaiban szereplő terápiás megközelítés működőképes-e - és az a valószínűbb, hogy nem az.

Borítókép: William West / AFP.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM