Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tovább görgetik a hekkerek a MEGA-szivárgás lopott adatait

2019.01.31. 16:04

Január közepén derült fény arra, hogy ismeretlen kiberbűnözők hatalmas jelszóadatbázist töltöttek föl a MEGA nevű fájlmegosztóra, és egy népszerű hekkerfórumban terjesztették. Az akkor ismertté vált, több korábbi adatlopásból származó "megalista" összesen 2,69 milliárd bejegyzésből állt, 1,16 milliárd egyedi felhasználónév-jelszó párost, 773 millió egyedi emailcímet és 21,2 millió egyedi jelszót tartalmazott - az elemzők pedig arra jutottak, hogy 140 millió olyan emailcím és 10 millió olyan jelszó van a listán, ami korábban még egyetlen hasonló adatlopásban nem szerepelt, azaz vadonatúj adatok. A lista a Collection #1 nevet kapta.

A Wired most úgy értesült, a lopott adatokkal üzletelők feketepiacán megjelent egy újabb hatalmas jelszóadatbázis: a Collections #2–5 néven említett adathalom 845 gigabájtra rúg és 25 milliárd bejegyzésből áll. A potsdami Hasso Plattner Institute szakértői a duplikált adatokat leszűrő összehasonlító elemzések után megállapították, hogy az újonnan piacra került adatbázis csaknem háromszor akkora mint a Collection #1 volt, és 750 millió vadonatúj adat szerepel benne. "Ez a legnagyobb adatlopásból származó kollekció, amit valaha láttunk" – mondta Chris Rouland, a Phosphorus.io kiberbiztonsági cég alapító kutatója a Wirednek.

Chris Rouland az utóbbi napokban jutott hozzá torrenten a Collections #2–5-höz. A 845 gigabájtos gyűjtemény már egy ideje keringett az alvilági hekkerkörökben, Rouland a torrent tracker-fájljából látta, hogy már több mint ezren töltötték le és 130-an "seedelték" is a rendkívül nagy adathalmot.

Az újonnan nyilvánosságra került adatcsomag java része ezúttal is korábbi jól ismert, évekkel ezelőtt történt adatlopásokból – Yahoo, LinkedIn, Dropbox – származik. Ettől függetlenül, ennyi lopott adat így együtt kellőképp aggasztó és riasztó képet nyújt az internetezők kiszolgáltatottságáról.

Kapcsolódó

Ennyi lopott adat egyszerre még sose szivárgott ki

2,7 milliárd adatot tettek közzé hekkerek, 773 millióan érintettek. Összeszedtük, mit lehet tudni és mit érdemes tenni ilyenkor, na meg hogy legközelebb kevésbé legyen veszélyben.