Zoltán
-4 °C
9 °C

Szuper Ígéret Programot látunk, nem netfejlesztést

2019.02.01. 16:15

A magyar kormány megígérte, hogy 2018 végére lefedik az országot 30 megabites internetezésre alkalmas hálózatokkal a Szupergyors Internet Program keretében.

Ez nem teljesült hiánytalanul

Annyit biztosan tudni, hogy a zirci járásban például nyoma sincs az év végére ígért üvegszálas hálózatnak. Hogy máshol mi a helyzet, arról sajnos nincsenek információink, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az erre vonatkozó kérdéseinkre nem válaszol. Egy ideig még érkeztek sajtóközlemények arról, tavaly nyár könyékén, hogy milyen településeken adtak át fejlesztéseket az SZIP keretében, de ezek a beszámolók is elég hamar elfogytak.

Hasonló helyzetben van? Rokonok vagy ismerősök várják a SZIP-ben ígért gyors internetet? Írja meg nekünk, amit tud, hogy pontosabban lássuk a probléma nagyságát, és feltehessük a kérdéseket a felelősöknek!

Bedobták tavaly év végén a 30 megabites SZIP mobilnetet, mint mentőövet, ám azt pont nem lehet igényelni Bakony közepén, úgyhogy karácsonykor volt alkalmam újra átélni a rokonságnál a tíz évvel ezelőtti netszolgáltatási szintet. Az egy-két megabites kapcsolaton minden online szolgáltatás döcög, mintha megállt volna az idő.

A lefedetlen SZIP-területen működő vállalkozók körberöhöghetik a gazdasági minisztériumot, amikor digitalizációról prédikálnak.

A zirci járásban a fejlesztést még az Invitel vállalta be szép summáért, ami közpénzt is tartalmaz, szóval nagy részben az adónkból menne a fejlesztés. 2018 decemberére ígérték, hogy végeznek vele. Közben a Digi megvette az Invitelt, így még kecsegtetőbb lenne a dolog, hiszen a Digi korábban nyilatkozott arról, hogy mindenhol a gigabites ajánlatát szeretné elérhetővé tenni. Az biztos, hogy Budapesten és Pest megyében őrült tempóban dolgoznak, de úgy látszik, a Bakony nincs a prioritási listán. 

A Digi nem mond semmit arról, hogy mi a helyzet a Zirc környéki falvakban. Máshol az áramszolgáltatóra mutogatnak, a Délmagyar írta meg, hogy Szegedhez közeli Szentmihályon rájuk verné az áramszolgáltató az oszlopok korszerűsítési költségeit.

Cikkünk megjelenése után az alábbit közölték velünk:

Az Invitel a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázaton számos járásban nyert vissza nem térítendő európai uniós forrást hálózatfejlesztésekre. A DIGI, mint az Invitel tulajdonosa folytatja ezeket a fejlesztéseket. Jelentős erőforrásokat fordítunk arra, hogy ezeket minél előbb befejezzük és kedvező ár-érték arányú szolgáltatásainkat lakosság lehető legnagyobb részének elérhetővé tegyük. Ennek érdekében országszerte ütemezetten bővítjük hálózatunkat és ezzel párhuzamosan folyik a már meglévő hálózatok rekonstrukciója.

Pont ilyen esetekben lehetne az államnak és az ITM-nek valamilyen szerepe, hogy kerek-perec mondják meg: a SZIP nemzetgazdaságilag kiemelt projekt, és a magyar lakosságot muszáj megfelelő digitális infrastruktúrához juttatni, amilyen könnyen és gyorsan ez lehetséges. 

Lehet, hogy robotként nagyobb esélyünk lenne netre csatlakozni?
Lehet, hogy robotként nagyobb esélyünk lenne netre csatlakozni?

Aki hasonló helyzetben van, hogy nem látja a SZIP teljesülését, sok mindent tehet. Érdeklődhet a netszolgáltatónál, esetleg megkérdezheti az önkormányzati választásokra készülő képviselőjét, hogy mit tett eddig a gyorsabb internet bevezetése érdekében. Vagy ha kiderül az áramszolgáltató érintettsége, oda is lehet címezni egy udvarias felkérést, hogy legyen szíves, ne éljen vissza az oszloptulajdonosi monopóliumával, és álljon le a fejlesztések akadályozásával.

Persze, szuper az állami ígéret, de mi még mindig a szuper internetre várunk.

Megkérdeztük az ITM-et

A SZIP-ügyekben sajtóközleményeket küldő Innovációs és Technológiai Minisztériumtól többek közt az alábbiakat kérdeztük meg január 15-én, illetve a kérdések egy részét már tavaly decemberben is elküldtük:

Mely megyékben a legaktívabb a SZIP projekt?

Mennyi pénzt fizettek ki eddig a távközlési cégeknek a fejlesztésekre? 

Mennyi vezetékes fejlesztési projekt nem valósult meg?

Mely régiókban nagyobb a lemaradás?

Mi alapján határozza meg a KIFÜ, hogy hol lehet SZIP Mobilt igényelni?

Ha a sebességmérések alapján soha nem éri el a mobilnetes előfizető a 30 megabit per másodperces sebességet, akkor hol jelentse fel a szolgáltatót? A minisztériumnál? Az NMHH-nál? Hogyan ellenőrzik a sebességbeli ígéretek teljesülését?

Mi a következménye az ígéretek megszegésének?