Véletlenül fedeztek fel egy galaxist

2019.02.04. 09:00

Olasz csillagászok épp a saját galaxisunk égitestjeit vizsgálták, amikor az adatok elemzése során véletlenül találtak egy új törpegalaxist – írja a Digital Trends.

NGC 6752 jelű gömbhalmaz
NGC 6752 jelű gömbhalmaz
Fotó: ESA/Hubble / NASA

A kutatók egy a Tejútrendszer magja körül keringő csillagcsoport, az NGC 6752 jelű gömbhalmazba tartozó fehér törpéket tanulmányozták. A céljuk a gömbhalmaz korának meghatározása volt, de a vizsgálathoz használt Hubble űrtávcső adataiban halvány csillagok csoportját szúrták ki. Mint kiderült, ezek nem a vizsgált gömbhalmazhoz tartoznak, sőt jóval távolabbiak annál.

A csillagok egy távoli és viszonylag kicsi galaxishoz tartoznak, amely rráadásul olyan halvány, hogy valószínűleg sose fedezték volna fel, ha a kutatók nem éppen az innen nézve éppen előtte tartózkodó égterületet vizsgálták volna részleteiben. Az újonnan megismert galaxis a Bedin 1 nevet kapta Luigi Bedin után, aki az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) csillagásza, egyben a felfedezést jegyző csoport vezetője.

A Bedin 1 egy törpe szferoidális galaxis. Különlegessége, hogy szokatlanul magányos: a Tejútrendszertől 30 millió fényévre található, de a legközelebbi szomszédja, az NGC 6744 is kétmillió fényévnyire található tőle. Ezzel ez az eddig ismert legelszigeteltebb törpegalaxis.

Itt egy videón is látható a Bedin 1, illetve az előterében vizsgált gömbhalmaz:  • Hírek
  • Személyi kölcsön