Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Meg tudjuk-e még állítani a klímaváltozást?

2019.02.05. 13:17

A CEU Határtalan tudás címmel rendezvénysorozatot indít. A CEU professzorai, a velük együttműködő magyar szakemberek és a társadalmi élet szereplői mutatják be az érdeklődőknek a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre – írja közleményében a CEU.

Tavasszal három olyan témával fognak foglalkozni, amelyek egyrészt mindenkit érintenek, másrészt magyar kutatók is világszínvonalú eredményeket értek el bennük:

  • a globális felmelegedés,
  • a hálózatok, illetve
  • a kisgyerekkori kognitív fejlődés kutatása.

2018 volt az eddig mért legmelegebb év Magyarországon, évről évre több százan halnak meg hazánkban a súlyos hőhullámok miatt. A legfrissebb ENSZ klímajelentés szerint alig 10-20 jó évünk van hátra, ha nem avatkozunk be azonnal radikálisan, a globális felmelegedésnek beláthatatlan következményei lesznek. Előrejelzések szerint az évszázad végére számos állatfaj kipusztulhat, visszajönnek rég elfeledett járványok, új betegségek ütik fel a fejüket, a legsúlyosabban érintett régiókban éhezés és elszegényedés várható, városok, sőt országok is víz alá kerülhetnek.

Vissza tudjuk-e még fordítani ezt a folyamatot?

Erre a kérdésre keresi a választ a Közép-európai Egyetem rendezvénysorozatának első eseményén

  • Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, aki szerint még elkerülhetjük a katasztrófát és megállíthatjuk a felmelegedést, de ehhez azonnal lépni kell. Vitaindító előadásában meg is mutatja a lehetséges megoldásokat.
  • Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője körüljárja, lehet-e az éghajlatot más kérdésektől elszigetelni és meggyógyítani, illetve rendelkezünk-e egyáltalán a szükséges módszertannal, hogy felmérjük az egyes politikáink és beruházásaink összetett hatásait.
  • Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója pedig olyan hétköznapi megoldásokat villant fel, amelyekkel már egyéni szinten is hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez.

A nyilvános, de regisztrációköteles esemény február 7. csütörtök 18 órakor kezdődik a CEU Nádor utcai székházában. Az előadásokat az Indexen is élőben lehet majd nézni.

A CEU egy beharangozó videót is közzétett kedvcsinálóként: