Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A nők agya fiatalabb, a férfiaké idősebb a koruknál

2019.02.06. 08:37

A nők agya majdnem négy évvel fiatalabb a valódi életkoruknál – mutatták ki a Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig mentálisan élesebb a nők agya, mint a férfiaké.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók 205 ember agyát tanulmányozták PET képalkotó eljárással, hogy megtudják, hogyan használja fel agyuk a cukrot az úgynevezett aerob glikolízis folyamatban. Ez az energiatermelő folyamat táplálja az agy fejlődését, de a kor előrehaladásával folyamatosan csökkenő módon – írja az MTI.

A kutatók 20 és 82 év közötti alanyok, 121 nő és 84 férfi agyát figyelték meg a képalkotó eljárással, hogy megmérjék az oxigén és a glükóz áramlását az agyban és meghatározzák, mekkora mennyiségű cukrot használ fel az aerob glikolízis az agy különböző területein.

A férfiak korát és agyuk anyagcsereadatait betáplálva mesterséges intelligenciát használtak ahhoz, hogy kapcsolatot találjanak a kor és az agy anyagcseréje között. Utána a kutatók az algoritmushoz hozzáadták a nők agyának anyagcsereadatait és utasították a programot, hogy számolja ki minden egyes nő agyának életkorát az anyagcsere alapján. Ezután a számításokat fordítva is elvégezték: a női adatokkal betáplált algoritmusnak a férfiak agya anyagcsere adatainak hozzáadásával kellett kiszámolnia a férfiak korát. Az algoritmus számításai szerint

a női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora, míg a FÉRFIAK AGYA 2,4 ÉVVEL VOLT IDŐSEBB VALÓDI KORUKNÁL.

A női agy viszonylagos fiatalsága érzékelhető volt a legfiatalabb, húszas éveikben járó résztvevők körében is.

"Most kezdjük megérteni, hogy a nemekkel kapcsolatos különféle tényezők milyen hatással vannak az agy korosodására, és ez hogyan hathat a különféle neurodegeneratív betegségekre" – mondta Manu Goyal, a tanulmány egyik szerzője.