Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek második műtéte a Semmelweis Egyetemen

2019.02.06. 12:51 Módosítva: 2019.02.06. 12:51

Lezajlott a nagy érdeklődés övezte beavatkozás, sikeresen műtötték meg a bangladesi sziámi ikerpárt a Semmelweis Egyetem klinikáján – írja honlapján az egyetem.

Ahogy januárban mi is megírtuk, a két és fél éves Rabia és Rukia műtétét a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta. A beavatkozást Pataki Gergely plasztikai sebész vezette, és még január 25-én került rá sor az egyetem munkatársainak közreműködésével.

Az ikrek és szüleik január 5-én azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, illetve a plasztikai sebészeti műtét, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetése megtörténhessen.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével Bangladesben. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás volt a második fázis. A harmadik a végleges koponyaszétválasztó operáció lehet.

A Budapesten zajló esetleges, a szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban, az eredmények folyamatos értékelése mellett, egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló orvosteam dönt majd – írja közleményében az egyetem.  • Tippek
  • Biztosítás