Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Újabb mérföldkőhöz érkezett az InSight Mars-szonda

2019.02.06. 08:59

A széltől és a nagy hőmérséklet-ingadozástól védő pajzsot kapott a NASA InSight nevű Mars-szondájának szeizmométere, amely a kutatók szerint biztosítani fogja, hogy a marsi talajon elhelyezett mérőműszer a lehető legpontosabb adatokkal szolgáljon – írja az MTI.

Az InSight november végén landolt a Marson, és december közepén helyezte el a szeizmométert. A kupolaalakú védőpajzs felszerelésével pedig most a NASA szerint újabb mérföldkövéhez érkezett a misszió.

A szél és hő ellen védő pajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezzel szennyezett adatokat gyűjtsön. A pajzs áramvonalas kialakításának köszönhetően a szelek kifejezetten a felszín irányába nyomják a műszert, amelynek alsó borítása lehetővé teszi, hogy könnyen megtelepedjen bármilyen kőzeten, bár az InSight környékén ilyenből amúgy sem sok akad.

A SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométerre leselkedő másik nagy veszély a hőmérséklet-változás, amelytől kitágulhatnak és összehúzódhatnak a műszer fém alkatrészei. Az InSight landolási helyszínén nagyjából 94 Celsius-fokot változik a hőmérséklet egy marsi nap (sol) alatt.

Úgy kell elképzelni ezt a pajzsot, mintha lefednénk egy ételt az asztalon. Megóvja a SEIS-t attól, hogy napközben túlságosan felmelegedjen és hogy éjszaka túlságosan lehűljön. Összességében arra törekszünk, hogy a lehető legstabilabban tartsuk a hőmérsékletet

– mondta Bruce Banerdt, a missziót vezető és a pajzsot megépítő Jet Propulsion Laboratory, a NASA bolygókutató intézetének munkatársa.

A Földön használt szeizmométereket gyakran föld alatti, nagyjából 1,2 méter mélyen kialakított aknákba helyezik el, ami állandó külső hőmérsékletet biztosít nekik. Az InSight azonban ilyet nem tud építeni a Marson, ezért különböző védelmi megoldásokra van szükség a műszer megóvása érdekében. Ezek közül az új pajzs alkotja a külső réteget, majd befelé haladva további megoldások óvják a műszert a hőmérséklet-változásoktól, és gondoskodnak a megfelelő szigetelésről.

A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak, és tanulmányozhassák a marsrengéseket. Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

A misszió következő nagy lépése a hővezetést mérő HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) nevű mérőműszer beüzemelése lesz a Mars felszínén, amire várhatóan a jövő héten kerül sor.