Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Életbe lépnek a gyógyszerhamisítás elleni új EU-s szabályok

2019.02.08. 15:17

Szombattól szigorúbb lesz az ellenőrzés és nehezebb a hamisítók dolga.

A betegek nagyobb biztonsága érdekében a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton – írja az MTI az Európai Bizottság közleménye nyomán.

Az új szabályok szerint a gyógyszergyártóknak egy úgynevezett 2D vonalkódot és egy manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán. A gyógyszertárak – az online patikák is – és a kórházak kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét, mielőtt kiadják a betegeknek.

A 2019. február 9. előtt gyártott, biztonsági elemekkel nem rendelkező gyógyszerek lejáratuk időpontjáig forgalomban maradhatnak. Az új, "végponttól végpontig" típusú ellenőrzési rendszer ugyanakkor előírja az arra jogosultaknak, elsősorban a gyógyszerészeknek és a kórházaknak, hogy a teljes ellátási lánc mentén ellenőrizzék a termékek eredetiségét.

Az új rendszer segítségével a tagállamok jobban nyomon tudják követni az egyes gyógyszereket, különösen, ha azok valamelyikével kapcsolatban aggályok merültek fel – közölte a bizottság.